Стока, купена от разстояние, може да бъде върната на търговеца в двуседмичен срок, дори и да не е дефектна. Достатъчно е потребителят да не хареса цвета или да не е улучил размера, например. Това напомни Комисията за защита на потребителите в рамките на европейската информационна кампания за правата на купувачите.

Това правило е въведено, защото снимката на съответния продукт не винаги дава достатъчна информация за качеството и характеристиките му.

При покупка в традиционен магазин обаче рекламация е възможна, само ако стоката покаже дефект в рамките на гаранционния срок. В този случай търговецът трябва да ремонтира продукта за своя сметка или да го замени с нов до месец. Ако не успее, трябва да направи отбив от цената или да върне парите на купувача. До връщане на парите може да се стигне и в случаите, в които дадена стока в срок от две години от покупката е била ремонтирана три пъти и пак се е развалила.

Връщането на стока без дефект, купена от традиционен магазин или след 14 дни при покупка онлайн, не е уредено нормативно и зависи от добрата воля на търговеца, уточнява комисията.