Турският президент Реджеп Ердоган е възложил на действащи премиер Ахмет Давутоглу да формира служебно правителство, съобщиха от турското президентство.

Това стана след среща между двамата политици (на синмката)

Служебният кабинет ще управлява в периода до следващото правителство, което ще се сформира след предсрочните парламентарни избори, най-вероятно на 1 ноември. Предполага се, че временното правителство ще бъде сформирано от членове на най-голямата Партия на справедливостта и развитието и прокюрдската Партия за демокрация на народите (ПДН). Другите две парламентарно представени партии - левоцентристката Народно-републиканска партия и националистическата Партия на националното движение - се отказаха от участие в кабинета. Техните квоти вероятно ще бъдат заети от безпартийни министри.

До предсрочните избори се стигна, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели изборите на 7 юни, но изгуби абсолютното си парламентарно мнозинство. Впоследствие тя не съумя да сформира коалиционно правителство с никоя от влезлите в парламента партии.