България е една от четирите държави, включени в шортлиста за наградите на Националната аутсорсинг асоциация (NOA) за 2015 г. в категория „Офшоринг дестинация на годината“. Ежегодните награди на NOA селектират и отличават усилията на аутсорсинг организации от цял свят за утвърждаване на най-добрите практики в аутсорсинг индустрията.Включването на България сред други три държави претенденти (Словакия, Южна Африка и Шри Ланка) е поредно признание за страната ни след 2014 г., когато тя бе класирана на девето място по атрактивност в аутсорсинг сектора в света и е единствената европейска държава в ТОП 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг по данни на изследването „2014 Global Services Location Index“ на анализаторската компания A.T. Kearney.

По думите на Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация: „За втора поредна година България е разпозната сред страните с най-добър потенциал за развитие на аутсорсинг индустрията, което за нас е огромен престиж, а и оценка за постигнатите професионални резултати на целия бранш на един много конкурентен пазар какъвто е този на аутсорсинг услугите в Централна и Източна Европа. Това е отличен атестат за страната ни, където секторът бележи икономически ръст и перспективата пред индустрията е благоприятна.“

„След една от най-силните си години, световната аутсорсинг индустрия е в процес на промяна на парадигмата по отношение на технологиите, поставянето в центъра купувача и очакванията на клиента. Купувачите и доставчиците на услуги гледат заедно към бъдещето, определяйки кои тенденции са най-значими и какви инвестиции трябва да бъдат направени. 

Този факт се отразява върху претендентите за тазгодишните награди“, казва Кери Халард, CEO на Националната аутсорсинг асоциация, и допълва: „Доставчиците са фокусирани върху постепенното трансформиране на бизнеса, което купувачите отдавна очакват да ги улесни. 

Шортлистата на тазгодишните награди на NOA е формирана на базата на примерни казуси, представящи повишаване на ефективността, иновативност и добавена стойност, която далеч не се измерва само с намаляване на разходите. Ключовите доставчици в индустрията се представят отлично както винаги, заедно с редица нови претенденти и партньорства, които разширяват границите на това, което може да бъде постигнато чрез аутсорсинга", завършва Кери Халард.

Носителите на наградите на NOA ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се състои на 19 ноември 2015 г. в 5-звездния хотел „Ландмарк“ в Лондон.