Незаконните мигранти, които работят във Великобритания, ще бъдат осъждани на затвор, глоба и печалбите им ще бъдат конфискувани съгласно новите мерки, обявени от правителството, предаде Ройтерс. 

Британското правителство засилваше антиимиграционните си изявления в отговор на нарастващия брой опити на мигранти да достигнат до Великобритания през тунела под Ламанша. 

Правителството е подложено на натиск да покаже, че може да се справи с кризата, отбелязва агенцията. 

Наташа Бушар, кмет на северния френски град Кале, където лагеруват хиляди мигранти, надяващи се да достигнат до Великобритания, заяви по-рано че щедрата социална система и слабия контрол на самоличността превръщат съседната страна в магнит за мигрантите. 

„Всеки, който мисли, че е лесно да се възползва от Великобритания, не трябва да се съмнява, че ако сте тук нелегално, ще предприемем действия да ви попречим да работите, да наемете апартамент, да откриете банкова сметка или да шофирате“, заяви Джеймс Броукъншър, държавен министър по имиграцията. 

Той обеща силни мерки срещу злоупотребите и изграждане на имиграционна система, работеща в интерес на британците и на всички, които спазват правилата. 

Законите ще бъдат внесени в парламента през септември. Те ще улесняват и осъждането на работодателите, наемащи нелегални мигранти.