Кризата с бежанците в Македония накара лидерите на ЕС да вземат спешни мерки за нейното овладяване. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха квотите за бежанци, пише "Стандарт". Българският военен министър Николай Ненчев определи ситуацията като обезпокоителна и каза, че България ще вземе превантивни мерки.На фона на най-тежката имигрантска криза след Втората световна война Европа заговори за съставяне на единен списък с "безопасни страни", в които мигрантите да бъдат връщани. Идеята за създаването на подобен списък беше лансирана в петък от Германия. Целта е имигранти, чиито страни се определят като спокойни, да могат да бъдат връщани по домовете им по опростена процедура.

Независимо от нарастващата криза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отхвърли призивите за нова среща на върха на ЕС за имиграцията и настоя държавите членки незабавно да приложат съществуващите споразумения по въпроса. Той също заяви, че ЕС трябва да състави единен списък със "сигурни страни", в които мигрантите да бъдат връщани. Той изрази това мнение в коментарна статия, публикувана във френския вестник "Фигаро" и германския "Велт". Председателят на ЕК повтори критиките си към европейските правителства за това, че не са приели мигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди дойдоха по море през последните месеци, за да избягат от бедност и война в родните си страни.

"Нямаме нужда от нова среща на върха. Държавите членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", коментира Юнкер. Същевременно говорителят на ЕК Кристиан Виганд заяви категорично, че на този етап няма изготвен списък на "безопасни страни", от които идват имигранти и на чиито граждани може да бъде отказано убежище. Всичко зависи от преценката на държавите членки", каза той и допълни, че обикновено тя се прави за всеки отделен случай. Виганд обясни още, че на този етап няма подадено заявление от страна, част от Шенген, за временно прекратяване на членството във връзка с имигрантската криза. Той подчерта, че сигурността на шенгенското пространство не е застрашена от растящия поток бежанци в Европа. Според сега действащото европейско законодателство ЕК може да разреши временно затваряне на границите при извънредни обстоятелства - терористична атака или дори спортно мероприятие.

Тези коментари дойдоха непосредствено преди срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин, където бе обсъдена общата политика на ЕС по въпроса с имиграцията. На съвместна пресконференция двамата лидери призоваха за единен европейски отговор на мигрантската криза. Франсоа Оланд окачестви бежанския наплив от кризисните зони по света като "изключителна ситуация, която ще продължи известно време". Френският президент заяви, че трябва да бъде въведена единна система за предоставяне на убежище и съставяне на обща миграционна политика с общи правила, взимайки под внимание правилата за предоставяне на убежище и определянето на т.нар. сигурни страни. От своя страна Меркел заяви, че Германия и Франция очакват страните членки на ЕС да приспособят своите политики за бежанците съобразно общата политика на общността "колкото се може по-бързо".