Европейският парламент гласува днес на първо четене нови правила за авторско право върху музиката. Те предвиждат да улеснят получаването на лиценз от онлайн доставчици за разпространяване в реално време (стрийминг) на музика в повече от една държава от Европейския съюз. С правилата се очаква да бъде насърчено развитието на онлайн музикалните услуги в целия ЕС и да бъдат укрепени правата на творците и изпълнителите, като те получават съответните възнаграждения своевременно, се посочва в съобщение на ЕП.

„Директивата ще защитава ефективно интересите на европейските творци и ще направи възможно за крайните потребители да имат достъп до съдържание със защитени авторски права в цяла Европа", заяви докладчикът Мариел Гало (ЕНП, Франция).

„Тази директива е ясен сигнал, че авторските права могат лесно да се адаптират към интернет. Авторското право има съществена роля в дигиталната икономика", добави тя.

Трансгранични лицензи за онлайн музикални услуги в целия ЕС

Съгласно новите правила, доставчици на онлайн музикални услуги в ЕС, ще могат да получават лицензи от организациите за колективно управление, които представляват правата на авторите. С лицензи, обхващащи повече от една държава членка, за доставчиците на услуги ще бъде по-лесно да предлагат музикални услуги на територията на целия ЕС.

Запазване на културното многообразие

За да се гарантира, че създателите на музика във всички държави членки имат достъп до лицензи, обхващащи повече от една страна и за да се запази културното многообразие, организациите за колективно управление, които не издават лицензи за авторски права за повече от една страна, ще могат да поискат от друга организация да представлява техния репертоар. При определени условия, тези организации ще бъдат задължени да правят това. Благодарение на депутатите, организациите за колективно управление ще трябва да управляват репертоарите, които представляват, по същия начин като собствените си репертоари.

Навременно и подходящо възнаграждение за творците

От всички организации за колективно управление ще се изисква да гарантират, че творците получават подходящо и навременно възнаграждение за използването на техните права. Като цяло, авторските и лицензионните възнаграждения ще трябва да бъдат изплащани на творците възможно най-бързо и не по-късно от девет месеца, считано от края на финансовата година, в която са реализирани приходите от правата.

Притежателите на права също ще имат думата при взимането на решенията за управление на техните права и свобода на избор на организация за колективно управление. За да се гарантира, че правата на носителите на права се управляват добре, организациите за колективно управление също ще трябва да се съобразяват с изискванията за прозрачност и отчетност, както и минимални правила за управление.

Следващи стъпки

Директивата, одобрена с 640 гласа „за", 18 „против" и 22 „въздържал се", трябва да бъде официално приета от Съвета. След това, страните членки на ЕС ще разполагат с 24 месеца, за да я включат в националното законодателство.