Бившият финансов министър Янис Варуфакис даде поредица от интервюта за западни медии през уикенда, в които коментира последните развития в гръцката политика, съобщи в. "То Вима".

В пространно интервю за в. "Гардиън" бившият финансист №1 на Атина коментира, че "би било интересно" ако бъде изправен пред съд за държавна измяна на Гърция, тъй като това щяло да му даде възможност "да покаже какви са те всъщност". Варуфакис също така твърди, че сегашното споразумение за финансово спасение на Гърция е неустойчиво и защити действията си при разработването на планове за непредвидени ситуации. Той изрази своето убеждение, че премиерът Алексис Ципрас "станал жертва на своите съветници и на егото си и се стремял да стане нов Де Гол, или по-скоро Митеран". Освен това Ципрас непрекъснато губел поддръжка сред електората. Що се отнася до предстоящите избори, Варуфакис изключи възможността да се присъедини към Партията Народен съюз на Панайотис Лафазанис.

В интервю за френския в. "Монд" пък Варуфакис твърди, че истинската цел на германския финансов министър била Франция, нейната социална държава, трудово законодателство и нейните държавни компании. Според Варуфакис финансовият министър на Германия гледал на Гърция като на експеримент за провеждане на режим на строги икономии.