Стартира петиция за създаването на стая за употреба на наркотици в България. Идеята на неправителствени организации е да се обособи специално място, в което зависимите да си инжектират дрога.„Хората, когато чуят, се стряскат и казват "Ама как така, ще им помагаме да се друсат?". Целта на стаята е не да отказват наркотиците, а да взимат безопасно наркотици за себе си и за околните”, обясни пред Нова телевизия Юлия Георгиева от фондация „Инициатива за здраве”.

В света има близо сто стаи за безопасна консумация на наркотици. Наричат ги така, защото там работят медицински лица, а зависимите взимат дозата си със стерилни игли и спринцовки. „Това рязко ще намали инфекциите, пренасяни по кръвен път и буквално ще прекрати свръхдозите”, твърди Юлия. Над сто души вече са се подписали в петицията за създаване на подобна стая и в София.

На противоположното мнение обаче са специалистите, които помагат на пристрастените да се откажат. „Предпазвайки хората от кръвнопреносими заболявания и от това нещата да се случват на улицата, в крайна сметка се промотира този начин на употреба”, твърди Желяз Турлаков, основател на терапевтична общност за наркозависими.

Аргументи против има и Григор. Младият мъж е бил в плен на дрогата 14 години. „Това няма да помогне да се реши проблемът, един такъв център ще събере наркозависимите на едно място и хората около този център ще пропищят”, коментира той. Григор не е взимал наркотици от четири години. „Аз продължавам и до ден днешен да се боря с това, много усилия ми коства, но не забравям, че съм бил и мога пак да посегна”, сподели той.