Разпродажбите, покосили пазарите в Азия, продължават и на борсите в Европа. Европейските акции поевтиняват рязко на старта на търговията първия ден от новата седмица, отбелязва CNBC, цитирана от investor.bg.

В Гърция водещият индекс ASE бележи спад от 3,66% до 612,05 пункта на фона на предизборната кампания, която обхваща страната, след като миналата седмица премиерът Алексис Ципрас подаде оставка.

Разпродажбите на глобалните пазари се задълбочават. Още в петък индексите на Wall Street инкасираха големи загуби, които се разпространиха в азиатската търговия в понеделник. Така китайският борсов индекс Shanghai Composite записа най-лошия си ден от 2007 г.

Като цяло месец август се характеризира с най-голяма пазарна волатилност от който и да е месец от 25 години насам. Индикациите са, че днес Wall Street също ще отвори с резки понижения.

Към този момент акциите на добивните Glencore и Anglo American се сриват с 6%, а тези на Seadrill и Tullow Oil поевтиняват с 5,5%.

Акциите на Fiat Chrysler и Renault са двете най-губещи сред автомобилните производители. Те поевтиняват съответно с 3,6% и 4,2%.

Разпродажбите не подминават и технологичния сектор. На Стария континент United Internet и Dialog Semicon губят по 5,6% от пазарните си капитализации.

Книжата на испанската Abengoa са единствените в зелено, поскъпвайки с 2,5%, след като компанията подписа договор на стойност 93 млн. долара за изграждането на нов пристанищен терминал в Уругвай.

Акциите на британската Lloyds Bank поевтиняват с 2% след новините, че правителството намалява дела си под 13%.

На пазарите на суровини фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през октомври поевтиняват с 2,66% до 44,25 долара за барел. Контрактите върху суровия петрол са надолу с 2,89% до 39,28 долара.

На фона на разпродажбите на акции фючърсите върху златото се търгуват при цена от 1 157,90 долара за тройунция, а еврото доближава 7-месечен връх спрямо долара при курс от близо 1,15 долара, след като поскъпва с 0,9% до 1,1483 долара за едно евро.

В Азия търговията протече също толкова песимистично, като всички основни борси затвориха на червена територия. Водещ в спада си бе китайският бенчмарк Shanghai Composite, който отчете най-тежката си сесия за последните близо четири години.