Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли призивите за нова среща на върха на ЕС, на която да се обсъди въпросът с увеличаващия се наплив от имигранти, като заяви, че страните членки трябва да престанат да се бавят, а да приложат съществуващите споразумения по въпроса.

Коментарът на Юнкер за френски и германски медии, цитирани от агенция Ройтерс, идва часове преди срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в Берлин, чиято тема е именно притокът на имигранти в Европа.

"Не се нуждаем от нова среща на върха. Страните членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", заяви той като допълни, че ЕС трябва да състави единен списък със "сигурни страни" , имигранти от които ще бъдат връщани.

Юнкер също така отново изрази критики към европейските правителства, които не взеха имигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди души пристигнаха в гумени лодки през последните месеци, за да избягат от войните в своите страни.