Най-богатите милиардери в света загубиха общо 182 млрд. долара заради притесненията за китайската икономика, които допринесоха за спада на Нюйоркската стокова борса, пише британското издание "Индипенднът".

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се е разделил с 1,9 млрд. долара като състоянието му вече се изчислява на 37,8 млрд. долара. Най-големи загуби обаче претърпя третият по богатство човек на планетата Уорън Бъфет, който загуби 3,6 млрд. долара през последните седем дни.

Сред другите губещи се нарежда и изпълнителният директор на "Амазон" Джеф Безос, както и Лари Пейдж и Сергей Брин от "Гугъл", мексиканският медиен магнат Карлос Слим и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Смята се, че особено резкият спад на стоковите пазари в петък е причинен от забавения растеж в Китай. Инвеститорите бяха разтърсени и от изненадващата девалвация на китайския юан по-рано този месец като в същото време правителствен доклад от Пекин съобщи за свиване на промишления сектор.

Освен трудностите на Пекин, фактор за влошаването на пазарите беше и резкият спад на цените на петрола, които причиниха загуби на милиардерите в енергийния сектор в размер на 15,2 млрд. долара. Само през тази седмица Харълд Хам, председател на компанията "Continental Resources Inc", загуби 9% от нетното си състояние.