Дългите разстояния в Космоса и суровите условия са най-големите проблеми, които продължават да пречат на учените да изучават в детайли любопитните обекти, разположени около планетата ни. Екип от унгарски астрономи сега откриха интересна формация от девет галактики, които са разположени на 7 млрд. светлинни години от Земята.Любопитното е, че според тях това е най-големият космически обект във Вселената, който покрива една трета от цялото видимо небе от нашата планета, предаде Gizmag, цитиран от digital.bg.

Въпросният пръстен се състои от т.нар. Gamma-Ray Bursts (GRB) галактики, които представляват най-ярките и енергийни обекти от подобен тип в космическото пространство. От своя страна те са в състояние да създадат повече енергия за няколко секунди, отколкото Слънцето за целия си жизнен цикъл, което е доста впечатляващо. 

Ако можеха да се видят с просто око от Земята тази съвкупност от галактики би заела 36% от нощното небе, като въпросния пръстен е пет пъти по-голям като размери, отколкото учените са си представяли.

Откритието им е интересно, тъй като поставя редица въпроси свързани с формирането на Космоса и противоречи на идеята, че най-големите обекти не могат да са по-стари от 1.2 млрд. години. Структурата на този обект е в разрез с редица научни модели и засега астрономите нямат никаква идея как толкова голяма формация от галактики изобщо съществува. За в бъдеще те ще продължат да изучават този интересен пръстен, който се разпростира на пространство, заемащо цели 5 млрд. светлинни години.