87 разходомера на бензиностанции у нас са затворени заради отклонения над нормата при зареждане или нарушена цялост на пломбата, съобщиха от Министерството на икономиката. 10 862 са проверените уреди в последния ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок.Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

Проверени са общо 741 бензиностанции. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери.

Според последните данни, проблемните уреди са по-малко от 1% от всички проверени.

Смяната на пломбите започна от сряда по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски, след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива.

По-рано стана ясно, че до момента пломбите са се поставяли по начин, който позволява премахването им без да остане следа.

В хода на проверките обаче се разбра, че е възможно част от манипулациите да стават дистанционно – чрез прекъсване на връзката между бензиностанцията и НАП.

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас, посочват от ведомството на Божидар Лукарски.