Всички идват тук, за да заминат на Запад – да ходят в Холандия, Германия… В България нито един от тях няма намерение да остане – тук няма работа за тях. Това каза пред БГНЕС Ахмед Шихо във връзка с бежанците, които сега са в нашата страна.

Ахмед Шихо, също идва от Сирия, но преди 23 години. Той е чужденец и идва с виза с брат си за търговия, за да работят. Тогава да се устроят не е имало проблем - 1993 година било спокойно и не е имало никакви проблеми. Сега е женен, има две деца и дори казва, че България вече за него, след толкова много години, не е втора, а първа страна. Заедно с брат му са собственици на магазин на Женския пазар, където има много арабски магазини – за храни, дори и наргилета.

Според Ахмед, бежанците, които в момента са тук, няма да останат – те пак ще бягат, защото тук няма работа за тях. А хората тук, казва Ахмед, се отнасят много добре към тези, които сега бягат от войната, която е стигнала до тях.

"Много добре се отнасят, не че няма лоши хора, но повечето хора разбират за какво става въпрос и много помагат. Много, много помагат на бежанците", категоричен е Ахмед. Дори в магазина при тях идват много клиенти българи и оставят пари, дрехи, за да може да ги дават на бежанци. Събират ги от всички места, където се оставят и след това ги носят по лагерите.

Дори и днес ни показа две чанти с дрехи, донесени от комшията. Преди 2 години при него са се събирали повече от 18 големи куфара. Сега намалели, защото чужденците нямат нужда от дрехи, а от пари.

Ахмед Шихо не коментира нищо за това, което се случва в последните дни на границата между Гърция и Македония. "Нали знаете, те (бел.ред. – Македония, Гърция), се притесняват от Ислямска държава, от тази гледна точка се вземат повече мерки. Иначе не са против чужденците, нито са против хората, но те не знаят тези хора, които минават какви са. Дали наистина бягат от войната или друго. Затова и всяка страна има право да се защитава, да се вземат мерки и т. н.", смята мъжът.

"Крайно време е ЕС като някаква общност да вземе отношение по въпроса и според мен крайно време е да се прекрати тази безсмислена война в Близкия изток, защото това е основната причина за бежанците, според това, което чувам по новините", каза Петър за наплива от бежанци в Македония.

Мъжът не живее в района на Женския пазар, но минава често оттук и е виждал бежанци. Той смята, че в края на краищата тези хора трябва някъде да се устроят. "Трябва да стоят според мен по лагери, не така да щъкат нагоре надолу из градовете, защото това предполагам не е само в София, а и в други градове", подчерта той.

Може би щъкането нагоре надолу не харесва и на друг мъж, който срещнахме на ъгъла на ул. "Пиротска" и бул. "Стефан Стамболов". Той каза, че живее в района. А тук според него има много бежанци. "Те повечето се крият, но е лоша работа. Проблеми нямам с тях, но както гледам…", сподели той и ни разказа, че е виждал в някои градинки в центъра на София бежанци, които седят на тревата. "Никой не взема никакво отношение. Как може така в центъра на София да се събират на тълпи", пита той.

Търговецът Васил пък разказа, че бежанците тук могат да се видят вечер. "Вечер става това, сега няма нищо. Те тук не правят щуротии", каза мъжът и припомни случая с нападнатото момиче в района. Разказа и за грубо отношение към момичетата, които минават по улиците. Според Васил, когато трябва да заминават, да отпътуват - идват таксита, всичко става набързо и после бягат. Той добави, че е бил имигрант по времето на Тодор Живков, когато гонили за забогатяване на бармани и сега дори ги съжалява. За случващото се по границата с Македония и Гърция, той отбеляза, че не се притеснява, че бежанците ще преминат в България. Каналджиите им нямат такъв интерес, анализира мъжът.