Огромна бежанска вълна залива съседна Македония, хиляди, идващи от Гърция бежанци навлизат при град Гевгелия, с надеждата да поемат към Западна Европа. В ход е Великото преселение на народите. От Мала Азия към Обетованата земя, в случая Европа. Някакъв зъл демон пренарежда етническата карта на Европа. Това едва ли е спонтанен и нережисиран процес, отбелязва в репортажа си Божидар Стоилов, специален пратеник на БГНЕС в Македония. Африканци с лодки през Средиземно море нахлуват в Италия. Бежанци от Сирия, Афганистан, Пакистан и други страни акостират от Турция също с лодки в Гърция, от там, първо през България, а през последните месеци и през Македония напират към сърцето на Европа.

От три години Сирия е раздирана от братоубийствена гражданска война. В Афганистан, оставен на произвола от "освободилата" го от режима на талибаните "коалиция", също цари анархия, всеки ден има самоубийствени атентати. В Пакистан е същото. И населението от тези страни тръгна да бяга. Към Европа. От Турция тръгват два потока - към България, и през Гърция към Македония.

Така отново след 8 хиляди години е в ход преселение към Европа. В VI век преди Христа първите уседнали земеделци от Мала Азия, използвайки едно благоприятно морско течение в Средиземно море от Мала Азия поемат към пределите на днешна Европа. Преди 8 хилядолетия тя е дива, заселена от племена. Днес обаче тя е развита, люлка на демокрацията, притегателно място за живеене с високия жизнен стандарт на гражданите й. Това вече не е така, Европа е заплашена от нахлуващите бежанци. Днешна Европа е един огромен бежански лагер. Миграционната вълна преди 8 хилядолетия е освободила Европа от варварите, за да започне бавно, бавно да се развива. Днес към тези блага протяга ръка Африка и предна Азия.

Те са заплаха за Европа, покрила се в момента срамежливо с булото на състраданието.

Гърция, докато водеше преговори с Великата тройка, тихомълком започна да се изчиства от пребиваващите на територията й чужденци. Основно тези, акостирали на остров Кос. Но покрай тях и с тези, които от 10 години са в Гърция със статут на имигранти. Предимно от африканските страни, които по гръцките плажове продават очила, дрехи, часовници и какво ли не още. Нахлуващите откъм Турция бежанци са повод да се освободят и от африканците. На Гевгелия те ми показваха документите си, с които са живели с години в Гърция със статут на имигранти. Сега вече и те са "персона нон грата".

Районът на жп гарата в Гевгелия е осеян с всевъзможни боклуци. Тоалетните в съседство на автогарата, обществените и други са с надпис "не работи". Хилядите нахлуващи откъм Гърция мигранти няма къде да изпълнят естествените си нужди. Пред гарата има 5 химически тоалетни. Макар, че всяка сутрин се дезинфекцират и чистят, само след час вече са неизползваеми.

Нощта срещу петък прекарах на гарата в Гевгелия. Как да спиш като виждаш неща, които не можеш да повярваш, че се случват, че въобще са възможни. Гевгелия е като във военно положение. В района на жп гарата сноват военни и полицейски камионетки, които прибират идващите откъм Гърция групи бежанци. Вчера те бяха спрени с жива верига от армията и полицията. Използван бе сълзотворен газ. В 4 часа в петък на перона на гарата бяха пристигнали около 200 души. Седяха на земята на групи, семейства, близки, сред тях жени и деца. Когато полицаите им наредиха да се качват в камиона, за да ги превозят до лагера, те се притиснаха един в друг. Скандираха "Унисеф", "Унисеф", може би да кажат, че сред тях има деца. Обградени от спецчастите, две групи се подчиниха и качиха в камионите. Останаха около 100-ина души. В един момент по жп-линията откъм гръцката граница се появи нова група. Полицаите се изнесоха нанякъде, на перона останаха само двама-трима. Някои от бежанците започнаха един по един да напускат гарата, за да се опитат с някакъв превоз да заминат към вътрешността на страната. Полицейска камионетка ги подгони, но някои успяха да поемат по улиците на града.

В центъра на Гевгелия скитат бежанци на малки групи. Полицаите и служителите на UNHCR се опитваха да им обяснят, че трябва да се върнат на гарата. Полицаите ги прибираха, а служителите на ООН ги убеждаваха. На магистралата за Скопие на изхода на Гевгелия имаше група бежанци, опитвайки се да спрат някого на автостоп. По магистралата "Александър Велики", откъм Скопие за Гевгелия пътуваше военна техника за борба с безредиците.

Към 8 часа от запад се появи нова група от около 100-ина бежанци, които се отправиха към гарата, с надеждата да се качат на международния влак Солун-Скопие, за да се доберат до Табановце на сръбската граница. Не знаеха, че от два дни влаковете са спрени. "Как няма да ги спрем, това е международен влак, чужденците гледат как го атакуват бежанци", обяснява полицай. Горките те. Цяла нощ пристигат с автобуси от вътрешността на Македония, въоръжени с автомати, щитове и бронежилетки, към 23 часа се отправиха на групи към границата и лагера, намиращ се на 1.5 км южно от жп гарата. С телата си полицаи и войници спряха бежанците на самата граница.

А от Гърция те продължават на групи да се отправят през полето към границата. Отново майки с деца, възрастни хора, с бастуни, сакати боси деца вървят към Македония пеш. А след тях напират нови и нови. Те са хиляди. Вчера бяха спрени, но скоро ще пробият от другаде.

Горката Европа, дано съзнава какво й се пише. Какво й предстои.