Съвсем скоро емигрантската вълна по улиците на София ще е факт, твърди доц. д-р Валентин Вацев, университетски преподавател по „Геополитика”. Валентин Вацев е бивш съветник на соцпремиера Жан Виденов и вуйчо на служебния премиер Марин Райков.Валентин Вацев обяснява пред Радио ''Фокус'' - Пловдив, че бежанският поток, който преминава през България говори съвсем откровено за безсилието на системите за сигурност. „Най-новото в тази област е, че Германия ще върне огромно количество бежанци, които са пристигнали в Германия откъм България. Но ние няма да можем да ги върнем никъде, защото те са влезли в България през Турция. Ние не може да се отнасяме към Турция, както Германия се отнася към България”, коментира Вацев. Според него бежанците, които се връщат от германското правителство засядат в България. 

„Емиграцията е проблем на две места в света. Някои биха посочили Русия като място с особено активни емиграционни процеси. В Русия се оправят достатъчно добре. Там територията е широка и властта е достатъчно сурова. 

Второто място, където емиграцията представлява, ако не първи, то поне сред първите три обществени проблеми – това е САЩ. Ако се интересувате, предизборната кампания за избор на президент в САЩ вече тече. Там основните участници се чувстват длъжни да сложат въпроса за отношенията към нелегалната емиграция на първо място. Американското общество е сенсибилизирано. То знае, информирано е и уверено решава този въпрос”, обяснява преподавателят по „Геополитика”. 

По думите му, третото място, което среща проблем с емиграцията е Европа. „Европейската идентичност, европейската стабилност, европейското благосъстояние и всички други пропагандни лозунги на европейското ръководство прикриват една емигрантска вълна, срещу която съвсем скоро Европейския съюз ще вдигне ръце и ще признае, че не може да се защитава”, смята доц. д-р Валентин Вацев.