Европейският комисар за транспорта Виолета Булц обяви в Туитър, че ще нареди преоценка на правилата за сигурност във влаковете, така че да има повече гаранции за безопасността на пътниците. Сигурността за нас е номер едно, заяви и колегата й, отговарящ за миграцията Димитрис Аврамопулос. Очаква се повече подробности по мерките, които ще предприеме ЕС, да бъдат огласени днес.

Белгия вече нареди затягане на контрола, след като се оказа, че нападателят се е качил в Брюксел във високоскоростния влак от Амстердам за Париж. Повече полицаи ще патрулират по гарите, а френско-белгийски патрули ще има и във влаковете „Талис“, бе съобщено след извънредно заседание на Съвета за сигурност, свикано в събота. По международните маршрути се предвиждат и внезапни проверки на куфарите на пътниците, които досега не бяха обект на контрол.

Премиерът Шарл Мишел нареди на полицията да проявява особена бдителност на публични събития и на места, където се събират много хора само ден, след като антитерористичните служби омаловажиха ново видео от „Ислямска държава“, в което се отправят заплахи. В четвъртък белгиец, сражаващ се на страната на ислямистите в Сирия, изпрати видео, в което се казва, че са планирани атентати в библиотеки, училища, болници и нощни клубове. Тогава службите казаха, че посланието е част от глобална стратегия за сплашване и че няма конкретен риск. Засега не е установена връзка между клипа и нападението във влака. Основното следствие се води от Франция, но Белгия също започна да нищи събитията. Властите гледат записите на камерите на гарата в Брюксел и разпитват познатите на Аюб Ел Хазани. 26-годишният мароканец идвал често в Белгия и отсядал в Антверпен. Следствието търси и как той се е сдобил с оръжието.

Белгия ще проведе консултации със съседите си, за да потърси съюзници за промяна на шенгенските правила. Премиерът Мишел заяви, че това трябва да се направи, за да се позволи проверката на пътници и багаж не само по външните граници на безвизовата зона, но и вътре в нея. Брюксел ще започне внезапни проверки на багаж по международните влакове. „Шенгенското споразумение е важно за икономиката и за съгражданите ни, но сме изправени пред нови заплахи в Европа и може би, трябва да го променим така, че да даваме повече възможности за проверка на самоличността и багажа“, заяви премиерът след извънредно свиканото в събота заседание на Съвета за национална сигурност.