Малките дечица по света вероятно ще бъдат много огорчени, когато разберат, че любимият им старец Дядо Коледа фалира. Офисът на Дядо Коледа в Лапландия обяви банкрут заради неплатени данъци от 200 000 евро, съобщава „Индипендънт”.Около 300 000 туристи от 100 различни държави посещават годишно добрия старец в офиса му в Рованиеми, който се намира в Полярния кръг. Напоследък, обаче, броят им рязко е намалял заради икономическите проблеми на Русия, откъдето най-често идват посетителите. 

„Първо намаляха туристите от Гърция, след това от Испания, Италия и Португалия и накрая от Русия”, обясни Ярмо Кариниеми, който е управител на офиса на Дядо Коледа. Кабинетът е част от тематичния увеселителен парк „Селото на Дядо Коледа”. В него участват няколко компании, но те не са засегнати от финансовите проблеми с държавата.

В парка работят 20 души. Кариниеми се надява, че няма да се стигне до затваряне: „Ще се погрижим за това. Вече сме събрали половината сума”.

От местната управа в Рованиеми уверяват, че ще направят всичко възможно кабинетът да продължи да работи. „Няма начин селището да продължи без Дядо Коледа. Дейността му ще продължи по един или друг начин”, обясни Юха Сепала.

След като новините за банкрута на Дядо Коледа бяха обявени, на официалната страница на кабинета му във Фейсбук беше публикувано съобщение: „Въпреки последните новини, да продължим да се усмихваме и да работим за едно по-добро бъдеще. Нещата ще се променят, имаме седмица да ги обърнем. С любов, помощниците на Дядо Коледа от офиса”.