Тази година интересът на български студенти към кандидатстване в чужбина е повишен с 28%. Това показват данните на консултантска агенция ЕДЛАНТА, предаде репортер на БГНЕС.

Ели Тончева, която е управител на агенцията посочи, че се запазва тенденцията за траен интерес за образование в чужбина, основно в европейските страни. Най – популярната държава, в която младите българи искат да кандидатстват продължава да бъде Великобритания. За това има обясними причини, според Тончева - и сред тях освен английският език, който е най – разпространеният чужд език за българските кандидат-студенти е и тази, че има най – голямо разнообразие от програми, както за бакалаври, така и за магистри. Други популярни страни са Германия, Дания, Холандия и може би след тях Франция. В тази консултантска агенция имат кандидати в Испания, Швейцария, но там са доста по-малко в сравнение с тези, които кандидатстват за Великобритания и Германия, например.

От няколко години се наблюдава различие в търсените специалности от младите българи. Така докато преди 2-3 години доста хора са искали да учат специалност, свързана с бизнес мениджмънт и почти всеки трети записвал такава специалност, в последните 2 години прави впечатление, че младежите търсят реализация в професия, за която ще има търсене в следващите поне 10 години. А това са специалности, свързани с компютърните науки, инженерните науки, медицинските науки, биотехнологии, екология, психология. Наред с това продължава интересът към традиционни специалности като право, медицина, архитектура. "Има търсене за много съвременни, нови специалности, които само до преди няколко години бяха непознати на нас. Например game design е много популярна специалност сред младите българи. Това е свързано с интереса към компютърните игри. Или пък компютърна анимация, която е дисциплина с много голямо приложение в бъдеще", каза специалистът.

Тя посочи, че и възможностите за финансиране на обучение в чужбина са много добри и човек трябва да ги познава, за да може да прецени дали те са достъпни за него и така да планира финансирането на бъдещото си образование. Според Ели Тончева висшето образование в чужбина е все по-достъпно за българите – за хора, които имат конкретен план за бъдещето си и са силно мотивирани. За хора, които знаят какво искат, направили са информиран избор и са проучили точно как да постигнат целта си. "Мисля, че е въпрос на личен информиран избор, въпрос на трудолюбие и не на последно място зрялост. Защото, когато човек отиде в чужбина той разчита на собствените си сили. Разбира се - финансовата помощ от родителите не може напълно да се елиминира в повечето случаи, но образованието в чужбина обогатява личността и я прави много по-отговорна и по-самостоятелна", каза тя.

"Мисля, че ще ми дадат нещо повече като знания, като цяло ще разширят кръгозора ми, ще общувам с хора от различни държави и мисля, че ще ми бъде много полезно да погледна по един различен начин на света", така разсъждава Михаела Минтова, която вече е приета и ще учи във Великобритания. Тя е завършила тази година Първа английска гимназия и признава, че при кандидатстването се колебаела между Англия и Германия, тъй като вторият език, който учи в училище е немски. В Англия я привлича студентският заем, при който парите за следване се отпускат от държавата и условията за връщане са доста приемливи, но и като цяло държавата й харесва. Момичето е искало да учи бизнес и там, където е приета й харесва това, че първата година дават познания по всичко в тази област, а от втората тя трябва да избере към какво да се насочи. През първата година от устройването й в чуждата държава ще й помагат родителите, но планира през втората евентуално да си търси работа. Михаела не скри, че и притеснението и вълнението се увеличават с наближаване на датата, както и че го има и страхът. Тя досега не се е отделяла от родителите си, а Лондон е доста голям град, но там живее и тяхна много близка семейна приятелка, а това смекчава притесненията й. Тази година, според Михаела, около 1/3 от нейния клас, а и от випуска заминават да учат в чужбина.

За да се запознаят подробно с условията, които предлагат чужди университети, да се срещнат с тях и да зададат въпросите си лично, бъдещите кандидати могат да направят това на изложение Европейско образование. То се организира от 7 години и в София ще се проведе на 26 и 27 септември, на 29 септември в Пловдив и на 30 септември в Бургас. В него участват тази година над 52 университета от Европа.