Цветан Цветанов, Лиляна Павлова и Атанас Камбитов откриха първия саниран блок по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“ в Благоевград. Това съобщава Радио „Фокус“-Пирин.Откриването на блок 36 в ж.к „Ален мак“ започна с връчване на грамота на домоуправителя от министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заяви, че блокът се е превърнал в емблема на „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради“, като допълни, че близо четвърт милион българи са се доверили на програмата. Тържествената церемония по откриването на първия саниран блок по националната програма завърши с прерязване на лентата от председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов

В края бе отслужен и тържествен водосвет. 

Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. За улеснение на гражданите, специалистите на община Благоевград изработиха и специални карти, на които са обозначени всички блокове с договор за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в града. 

През тази година средствата, които са в размер на 1 млрд. лева, се дават за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях, без значение от броя на входовете за съответния блок. Програмата обхваща едропанелните сгради, сгради от типа на пакетоповдиганите плочи и едроплощен кофраж. При саниране по програмата собствениците в една сграда не участват с никакъв финансов ресурс. Цялото финансиране е осигурено от държавата.