Тежките психични разстройства на болните българи се лекуват с по-високи дози лекарства в сравнение с останалите пациенти в ЕС. Но пък изписваните количества у нас са колкото на душевноболните американци. Това показват емпирично установени наблюдения от дългогодишния опит в лечението с антипсихотиците, които се използват в тези случаи, съобщи за „Труд“ д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на столичната държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Курило.„В никакъв случай не става дума за избор на терапията според националността, а че нашите предболестни характеристики са такива, че налагат да се дават малко по-високи дози от посочения клас лекарства“, обясни психиатърката. Ако на пациентите се дадат по-ниски дози, състоянието им не само няма да се подобри, а и влошаването им ще продължи.

„Излиза, че в това отношение и по експресия на душевните заболявания вече сме достигнали американците. А даже сме ги и задминали по други показатели, тъй като у нас (това важи и за останалите държави от ЕС) разрешение за употреба са получили такива модерни психомедикаменти, които все още не са пуснати на аптечния пазар от Американската агенция по храните и лекарствата“, каза още д-р Гълъбова.

Лечението в психиатрията е симптоматично. Т.е. ако пациент има налудности, халюцинации и психомоторна възбуда, независимо каква е психичната му болест, терапията му е една и съща с болни с други диагнози, но със същите симптоми.

Специалисти разказаха още, че съвременният живот оказва влияние включително върху психопатологията. „Преди повече от 20 години болните шизофреници често твърдяха, че някой им е направил магия, по-късно, че им е било въздействано космически. А сега налудностите се свързват с реалния живот и вярванията на болните произлизат оттам“, казаха психиатри. Скорост в последните месеци набират твърдения на психично болни, настанени за лечение, че някой им се обажда от шоуто на Слави. Според специалистите причината е, че това е едно от най-дълго излъчваните предавания. „Други казват, че интензивно общуват с някоя от известните политически личности. Все по-малко се мислят за Господ“, даде пример д-р Гълъбова. Шефката на психодиспансера в Русе д-р Теменужка Матева се сети, че миналата година са имали болен, който твърдял, че е Наполеон.

Често се срещали и болни, които убеждават лекарите, че им се въздейства с модерни технологии като чипове, поставени в мозъка или в зъба, през таблета или мобилния телефон.

Най-трудните за лечение психично болни са лекарите, тъй като те смятат, че са наясно със заболяването си, най-лесно спират лечението у дома и така се влошават още повече, посочиха психиатри от София. Заболели доктори си позволявали да си сменят дозировките и схемите на терапията, да добавят и други препарати. „За съжаление имали сме такива пациенти, които са били включително психиатри“, казаха техни колеги.

Специалистите вече почти не се срещат със заболявания като фебрилната кататония, която е смъртоносна форма на шизофренната психоза. Тя протича с много висока температура от над 40 градуса и хората умират. Изчезват и други редки душевни страдания.