Около 150 души бяхме на тази среща с Андрей Луканов, на която той произнесе прословутата реплика:  “Другари, назначаваме ви за милионери!”. Това каза в предаването "Събуди се" на Нова тв. известният като фараон номер 1 в България Иво Недялков. Имал предвид обаче, че от тях - избрани стопански кадри, се очаква да допринесат за развитието на икономиката. Срещата била в Българската индустриална и стопанска асоциация пред ноември 1989 г. На нея Луканов е огласил правителствено решение държавни банки да кредитират определени фирми.  

Иво Недялков стана известен с дружеството си "Ийст-уест интернешънъл", в което се стопиха парите на много дребни акционери и то бе обявено за пирамида, а Недялков за фараон.

Пред Миролюба Бенатова той разказа още, че прословутите "куфарчета", раздавани от пратията на верни хора, за да направят частен бизнес след демокрацията, всъщност са били виртуални. Раздавани били кредити. Лично Недялков получил 17 млн. кредит в онези времена. Пари, които сега се равняват на милиард и седемстотин хиляди, репликира го Бенатова.

Недялков разказа как се запознал с Тодор Живков през 1986 г. Тогава бил на 16 и активен комсомолски деятел. Живков говорил с него и казал: "Момче, ти или ще станеш член на Политбюро, или ще влезеш в затвора." И познал.

Бизнесменът обясни и как започнал работа в Държавна сигурност. След като говорил с американски дипломат за създаването на алтернативна на комсомола младежка организация, преценил че това ще е опасно за него и семейството му и сам отишъл в приемната на МВР. Назначили го в института за младежта и го взели в прословутото Шесто управление. Пишел доклади от командировките в чужбина и за срещите си с чужденци в България. Правел и контрабанда, благословена от държавата.

Кой е Иво Недялков       
   
 До 1989 г. Недялков работи за Кинтекс по линия на т.нар. „скрит транзит“ от името на турчина Фарук Бикрич - контрабандист на цигари и оръжие, покровителстван от Държавна сигурност. От 1990 г. е генерален директор на българско държавно външнотърговско дружество. Като собственик на няколко денонощни заведения в центъра на София, Недялков се запознава с Васил Илиев и други от българската организирана престъпност. Помага юридически и ги съветва да имат и легална форма на всяка дейност. През 1992 г. създава „Ист-уест интернешънъл“ - едно от първите акционерни дружества след 1989 г. Дружеството емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. Недялков притежава финансова къща, застрахователно дружество, строителна фирма, много заведения, софтуерна компания и издателство, учредява Българска сконтова банка. В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара. По това време той живее в Западна Европа. От началото на 1994 г. живее в Швейцария, но е предупреден да напусне страната. Арестуван е от Интерпол в Ница, прекарва 10 месеца в ареста, след което е екстрадиран, за да бъде съден и прекарва над година в български арест. Оправдан е през 2005 г. По негова жалба Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане.

След като се връща в България работи като консултант. Сред неговите клиенти са фирми и лица, между които и спрягани за контрабандисти на наркотици, оръжие и цигари. Двама бивши съдружници на Недялков са публично разстреляни на улицата - Димитър Дацов през 2000 г. (свързан с приватизацията на „Химко“ АД, Враца), и Константин Дишлиев (обявен от медиите за "финансиста на мафията") през 2005 г.

  Какво още каза той

Гледам с лека носталгия на това, което се случва в държавата, защото вече се е случвало и с мен. Това, което се случва с Цветан Василев е част от моето минало, каза Недялков. Сега той и съпругата му работели, изкарвали пари, които не били достатъчно.

В един момент осъзнах, че аз и хората като мен не може да имаме всичките пари на света, да купим всичките имоти на света и да спим с всички жени на света. Затова вече съветвам по-младите от мен да го карат по-спокойно, приключи откровенията си бизнесменът.