Разследването по делото продължава, възобновено е на 25 април 2012 г., няма привлечен обвиняем

10 г. след като куршум от снайпер сложи край на живота на боса на ВИС Георги Илиев, въпросите около неговата екзекуция са повече, отколкото отговорите. Поне за широката публика.

От гледна точка на закона убийството на Илиев е неразкрито и въпреки че разследването е възобновявано няколко пъти през изминалите 10 г., резултатът е следствено дело срещу неизвестен извършител.

Георги Илиев умира в щастлив миг от живота си. Изминали са повече от 10 г. от убийството на брат му Васил, през които той не си е губел времето. Проявил е достатъчно нюх, за да инвестира натрупаните милиони.

Макар че за него се говори като за един от най-влиятелните босове в наркосредите, черно на бяло не са събрани доказателства и Илиев остава с чисто досие, като се изключат няколко хулигански прояви.

На 25 август 2005 г. той е доволен - успешен летен сезон е към края си, бизнесът край морето се развива перфектно. Това, което преобръща плановете му и го кара да поеме към Слънчев бряг, е изненадващата победа на неговия отбор “Локомотив” (Пловдив) срещу ОФК-Белград. Илиев е на трибуните и оттам са последните му снимки.

По-късно стана ясно, че той нямал намерение да ходи в Слънчев бряг. В последния момент обаче решил, че успехът трябва да се отпразнува.

Охраната му се обажда в “Буда бар” - едно от заведенията в комплекса “Мултиплейс”, и персоналът приготвя любимото му сепаре. В “Буда бар” Илиев е имал своя маса, на която не сядал никой освен той и компанията му.

Всичко това вероятно е известно на организаторите на екзекуцията. Интригата се подсилва от факта, че

убийството е

извършено във

вечер, в която

Илиев внезапно

посещава

заведението

Една от версиите е изтичане на вътрешна информация и светкавично задействане на предварително подготвен план. Другата - че организаторите са имали няколко плана и един от тях е сработил точно на 25 август 2005 г. Разследващите полицаи пред дискотеката, между тях е и Ботьо Ботев (в средата).39-годишният президент на “ВАИ холдинг” пристига в заведението си малко преди 23,30 ч, сяда за секунда на масата, но отново се изправя, за да говори по джиесема. Той се разхожда из “Буда бар”, докато разговаря с изпълнителния шеф на “Локомотив” - един от най-близките му хора, Емил Наков.

Изведнъж Илиев се свлича на земята пред погледите на охраната си, няколко човека от персонала и 20-ина клиенти от съседните маси.

Това става в момента, в който затваря телефона и понечва да се върне на мястото си. По-късно свидетели ще разкажат, че са чули пукот от пиратка.

Аутопсията показва, че куршумът е попаднал много близо до сърцето, разкъсал е основни кръвоносни съдове и това е предизвикало остра анемия. Илиев веднага е откаран от охраната си в Бърза помощ на Слънчев бряг, но това се оказва излишно - когато лекарите го преглеждат, той е мъртъв. Докато

шокираният

му антураж е

блокирал

поликлиниката
и не дава пиле да прехвръкне, в Слънчев бряг пристига цялото ръководство на полицията в Бургас начело с тогавашния шеф ген. Красимир Петров.

“Мултиплейс” и целият район около него бе блокиран от полиция до ранните часове на 26 август. На сутринта пристига и топкриминалистът Ботьо Ботев. Няколко пъти е претърсен районът около лобното място на Илиев, но нищо странно не бе открито.

Оръжието на престъплението е открито 2 дни и половина по-късно. През това време е направен повторен оглед на тялото. Според балистици вероятно е стреляно от високо и затова се проверяват покривите на отсрещните хотели “Хризантема” и “Тракия” - собственост на тогавашния председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, по това време все още жив. На покривите обаче нищо не е открито.

На 27 август служител на “Хризантема” забелязва странни съоръжения в зеления плет, който огражда градината пред хотела. Полицията е алармирана и започва оглед на цялата зона.

Намерени са 2 малки лазера. Това са уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума и за сигурност, че той няма да срещне преграда по пътя към целта.

Стативите са

застопорени на

около 80-100 м

от “Мултиплейс”
Единият е бил ориентиран към масата на боса, а другият към съседна, която също се държала за най-близки приятели на Илиев. Понякога и той сядал там.

Извършен е следствен експеримент, който потвърждава, че това е най-вероятното място на стрелбата. Оръжието е намерено на 28 август. То е мушнато в короната на един от храстите. Без претърсване щеше да се види, чак когато листата окапят - това е трик, използван от бракониери, когато попаднат на горски, твърдят запознати.

Извършената експертиза е категорична - куршумът за Илиев е изстрелян от тази пушка. Според експерти оръжието е колекционерско и скъпо, става въпрос за аншуц, 22-и калибър, с патрони “Стингър”, които имат т.нар. хидрошоков отвор, пораженията от които са по-тежки и болезнени.

Още на 25 август е образувано дело срещу неизвестен извършител - въпреки събраната информация по случая това обстоятелство не се променя до днес.
Последният скандал, свързан с името на Георги Илиев в курорта, датира от 5 август. Тогава в “Мултиплейс” имало

спречкване

между него и

бившия борец

Рахмат Сукра,

прераснало в меле.
Участниците се разминали с аркади и синини. Говореше се, че най-сериозно пострадал е самият Сутра - със счупена челюст. Версията за отмъщение е била проверена веднага след убийството, но се оказва недостоверна.

Една от първите следи на разследването е свързана с тяло на мъж, намерено на 4 септември във Варненския залив. То е на много едър руснак, разказа преди време пред “24 часа” ген. Красимир Петров.

Тялото било със

закрепени тежести
Заради близката дата с убийството на Георги Илиев се смятало, че това може да е еветуалният извършител, който след това да е убит от поръчителите. Доказателства за тази версия обаче не са събрани. Последната снимка на Георги Илиев, направена на стадион “Лазур” по време на мач на “Локомотив” (Пловдив)В началото на 2006 г. разследването е било спряно поради липса на данни за извършителя. Месеци по-късно е въобновено заради версията “Райко Кръвта”. Райко Василев, наричан Кръвта, по-късно официално си сменя името на Васил Арарски. В хода на разследването криминалистите събират информация за кофликти между Илиев и по-ниските нива в наркоструктурите, към които е Кръвта от Перник. Говори се, че

Илиев подозирал

връзка между

Райко Кръвта и

убийството на

Васил Горчов -

Кьоравия,
влиятелен в Югозападна България.

Кръвта е убит на 13 октомври 2005 г. пред хотел “Струма” около 21,20 ч. Излизал от кафене, когато покрай него минава ауди. От задната врата слязъл маскиран, стрелял няколко пъти и изчезнал с колата. Разследването започва работа по тази версия още тогава, но събраните данни не са достатъчни.

Допълнителна информация е събрана през 2007 г. Тогава делото за убийството на Илиев е въозобновено, за да бъдат разпитани хора от обкръжението на перничанина.

Според запознати към делото има свидетелски показания, които потвърждават, че Арарски, негово гадже и група приятели прекарали част от лятото на 2005-а в база до Слънчев бряг. Групата била ангажирана да проучва навиците на Илиев.

Разработени били 2 плана. Според единия Илиев е трябвало да бъде застрелян на яхтата си. Разследването разполагало с данни, че Кръвта се е снабдил с водолазен костюм и е проигравал плана в едно от несебърските пристанища.

Другият план бил

свързан с навика

на боса да ходи

в “Буда бар”,
всъщност той се оказал успешен. Мистерия остава кой е натиснал спусъка.

Предполага се, че е отличен стрелец от обкръжението на Арарски. През 2013 г. тази версия бе актуализирана от тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

“Има данни, че членове на пернишките килъри, които вече не са сред живите, са съпричастни към убийствата на Георги Илиев и Васил Кьорчев - Кьоравия”, обяви Лазаров. На запитване на “24 часа” от прокуратурата отговориха, че разследването на убийството на Георги Илиев продължава и в момента, след като е било възобновено на 25 април 2012 г. Няма привлечен обвиняем.