Най-старото писмо в бутилка, откривано досега, беше открито, след като е прекарало 108 г. в морето, съобщи в. "Индипендънт".

Мариане Винклер, пенсиониран пощенски служител, била на почивка, когато съзряла необичайно изглеждаща бутилка, плуваща край германския остров Амрум. Тя казала пред местен вестник, че вътре в бутилката от чисто стъкло имало само бележка с надпис "Счупи бутилката!". "Съпругът ми Хорст внимателно се опита на извади съобщението от бутилката, но нямаше никакъв шанс, така че ни се наложи да направим, както беше казано", казва Мариане. Когато семейството стигнало до писмото се оказало, че то съдържа послание на английски, немски и холандски. Искането, отправено към намерилите шишето хора било да отбележат някъде къде и кога точно са открили шишето, преди да го върнат обратно на Морската биологична асоциация в Плимут. И авторът допълнил, че който и да направи това, ще бъде възнаграден с един шилинг.

След като шишето било отнесено в асоциацията, служителите открили, че бутилката е една от 1 020-те пуснати в северно море между 1904 и 1906 г. като част от проект за изследване на морските течения. повечето от бутилките били намерени бързо, след като били хвърляни в морето – след месеци, а не след десетилетия. Спазващи обещанието си, от асоциацията изпратили един шилинг награда на семейството, открило посланието в бутилката.

Сега се очаква решението на Книгата на рекордите Гинес дали ще признае, че откритието е най-старото писмо в бутилка. Досега рекордът се държи от бутилка, извадена след 99 г. от морето.