Лидерът на гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис получи от президента на страната Прокопис Павлопулос проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщават гръцки медии.Водачът на гръцките консерватори е получил по имейл през нощта мандата от президентството. Днес той се срещна с държавния глава, за да го получи и официално.

Меймаракис каза, че ще спази връчения му мандат. Съгласно конституцията всеки проучвателен мандат трае три дни. Очаква се ръководителят на Нова демокрация да започне веднага консултации. Той каза, че ще се срещне с лидера на "Потами" (Реката) Ставрос Теодоракис, с лидерката на ПАСОК Фофи Генимата, с генералния секретар на комунистическата партия Димитрис Куцумбас, а също така и с водача на Лявата платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис, за да сондира дали би могъл да разчита на техните гласове в парламента за съставяне на правителство.

Евангелос Меймаракис не уточни дали ще се срещне с лидера на "Независими гърци" Панос Каменос, но не изключи вероятността да се срещне и с водача на неонацистката "Златна зора" Никос Михалолиакос, ако партийните органи дадат одобрението си за такава среща.
Меймаракис бе обвинен от ПАСОК, че отива на консултации с една партия, която не принадлежи към демократическото пространство.
Останалите партии също заявиха, че не желаят да правят консултации със "Златна зора". 

Източници от "Нова демокрация" не изключват партийният лидер да върне на президента проучвателния мандат преди изтичане на тридневния срок.