Строената преди 30 години пречиствателна станция от тогавашните профсъюзи с капацитет да обслужва 3 000 души е причината за затварянето на централния плаж в Лозенец в пика на сезона.Това съобщи в сутрешния блок на БНТ кметът на селото Мария Василево. Сега обаче трябва да покрива нуждите на над 10 000 курортисти.
За нея би трябвало да се грижат от ВиК Бургас, но очевидно нищо не е направено . Кметицата каза, че веднага се заемат с проектирането на ново съоръжение за пречистване на отходните води, както и с възпрепятстването на изливането им на брега.

Според медицинския център в Царево проблемът не е само в Лозенец, а и в Китен, Синеморец, Приморско, както и в самото Царево, откъдето всеки ден приемат пациенти с характерни летни вируси, предизвикващи повръщане и разстройство. Лекарите съветват да се внимава морската вода да не попада в устата. Според тях тази година тя е и неестествено солена.

Днес в 9.00 часа от водата на централния плаж на Лозенец ще бъдат взети проби, а в 11.00 часа местните власти ще дадат пресконференция за състоянието на плажа и причините за затварянето му. От екоинспекцията обявиха, че кметът на Царево ще бъде глобен.