Гранатата, която беше закачена за дръжката на вратата на луксозното БМВ Х5, шофирано от бившия депутат Димитър Ламбовски, е била предупреждение заради интересите му в енергетиката.Това съобщават пред „Телеграф” източници от МВР, запознати с разследването. След изчистването на няколко версии енергийният бизнес се оказал единствената възможна причина за случилото се.

Бомбата беше поставена на 11 август. Екснародният представител, който е и основател на ВИП гробището в елитния столичен квартал Бояна, паркирал черното БМВ пред ресторант „Прима”. На излизане видял на дръжката на вратата да виси граната. След поредния сигнал на телефон 112 полицаи отцепили района, а на място били изпратени експерти по взривовете от бившата ДОТИ, които вече са част от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Те иззели гранатата, на която бяха назначени експертизи, за да покажат дали бомбата не е била декоративна и дали е можела наистина да гръмне.

Данните са показали, че гранатата не е декоративна, а съвсем истинска, като оставало да се изследва дали взривителят е годен да се активира.

„Мога да ви кажа, че точно такава граната се слага само за сплашване. Щом обектът я вижда, това значи, че не е за убиване.х Ако някой иска да го премахне физически, ще сложи взрив под автомобила и той дори няма да разбере, преди да гръмне”, коментира от своя страна специалистът по антитероризъм и национална сигурност Иван Бояджиев.

Ден след предупреждението самият Ламбовски обясни пред медиите, че има версия кой може да е сложил гранатата. Официално пред разследващите не е посочил откъде идва поръчката, разкриха още източници от МВР пред „Телеграф”.

„Не искам да коментирам опита да взривят колата ми, защото съм включен в програма за защитен свидетели”, каза самият Ламбовски. Вероятно заради показанията му от ДАНС назначиха охрана за бившия депутат от НДСВ.

Оказа се, че бизнесменът е дал показания срещу съдията от Софийски градски съд Румяна Ченалова. През април тази година свидетели твърдяхя, че магистратката е взела 690 000 лева рушвет, за да реши дело на „Обединени енергийни търговци” срещу НЕК в полза на частното дружество.

Едни от последните медийни изяви на депутата Димитър Ламбовски бяха около изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Ден преди следите на разведката да се изгубят и заради него да бъдат вдигнати под тревога всички служби за сигурност, се оказа, че и имал срещя именно с Ламбовски. Сертов тогава работеше като консултант в „Обединени енергийни търговци”, собственост на бизнесмена Ангел Божилов, с когото се твърди, че Ламбовски имал конфликт.