Гърция на предсрочни избори на 20 септември

Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка и насрочи предсрочни парламентарни избори. По-рано бя обявено, че вотът ще е на 20 септември.

Ципрас обяви важните за Гърция събития в тв обръщение към нацията, в което  обоснова решението си.

За подобно развитие на ситуацията се говори от доста време, но слуховете се засилиха, след като правителството изгуби мнозинството си в парламента заради споразумението за новата спасителна прогрлама, сключено с международните кредитори.

По обяд в четвъртък премиерът се срещна с ключовите си съветници, за да обсъди с тях кога да се състоят предсрочните избори в страната, съобщи в. “Катимерини”.

Според изданието част от съветниците са казали на премиера, че изборите трябва да бъдат свикани на 20 или 27 септември. Така имало достатъчно време

да бъде

преодоляно

вътрешното

разделение

в СИРИЗА

В същото време гласоподавателите все още нямало да са започнали да усещат новите мерки за икономии, предвидени от спасителната програма, като намаляването на пенсии, увеличаването на ДДС и други данъци, посочва Ройтерс.

Друга група обаче настоявали пред премиера изборите да не бъдат насрочвани преди 11 октомври, за да бъде осъществен първият етап от новата спасителна програма и да се създаде доверие между гръцките власти и кредиторите.

Ципрас успя да постигне одобрение на споразумението в парламента само с подкрепата на партиите от опозицията, само и само страната да бъде спасена от разруха. Хардлайнерите от партията му обаче гласуваха срещу и правителството изгуби подкрепата на собствената си политическа сила.

Избраната дата за оставката бе до известна степен символична. На 20 август Гърция

получи

първия

транш от

23 млрд. евро

от спасителния пакет от 86 млрд. Така страната успя да плати дълга си от 3,4 млрд. евро към един от основните си кредитори - Европейската централна банка.

Премиерът Ципрас, който остава популярен в Гърция и се очаква отново да дойде на власт, ако сега се състоят нови избори, е обсъдил със съветниците си какъв ще бъде следващият му ход след обявяването на оставката и насрочването на изборите.