Няма доказателства, че Ел Ниньо ще донесе студена зима както в България, така и където и да е по света.

Страшният феномен обаче е отговорен за потопи и засушавания в различни точки на света. Това заявява пред в. "168 часа" климатологът доц. д-р Георги Рачев. 

До момента така и не е установена категорична връзка между големите зимни студове и затоплянето на водата на повърхността в източноекваториалната част на Тихия океан, наречено Ел Ниньо.

През изминалата седмица беше изнесен доклад на учени от НАСА, в който се посочва, че феноменът е особено активен тази година и се очаква да достигне нива, по-високи от последния му пик през 1997-1998 г. Учените твърдят още, че Ел Ниньо може да предизвика различни природни бедствия.

"Ако се сбъднат прогнозите ни, Ел Ниньо ще предизвика всеобщ хаос и ще оправдае прозвището си Годзилата", каза климатологът Бил Пацът, цитиран от британския "Дейли телеграф". Оказва се обаче, че прогнозите предстоящата зима да бъде най-свирепата, която Европа е познавала някога, не се базират на научни доказателства. 
България най-вероятно изобщо няма да усети последствията от Ел Ниньо, смятат специалистите у нас.

Вероятно е зимата да бъде по-суха от обикновено, но температурите ще се запазят в стандартния порядък. 
"Ел Ниньо е природно явление, което се простира над една голяма част от източния Тих океан - пояснява доц. д-р Георги Рачев. - Там се наблюдава затопляне на водата и поява на облаци и активни валежи.

Топлите води носят дъждове почти през цялата година над Индонезия и Папуа, Нова гвинея. 

Появява се веднъж на 2-7 години, никой не знае кога точно, както и защо. Топлата вода се устремява към Южна Америка и води след себе си проливни валежи в Перу и Еквадор, които предизвикват свлачища, кални потоци и за съжаление - жертви. 
Обратното явление е Ла Ниня - устремяване на стедуна вода към Индонезия. То е още по-рядко. И двата природни феномена разбъркват общата глобална атмосферна циркулация.
Най-пострадали обикновено са екваториалното крайбрежие на Южна Америка; целият район на Флорида, където има много валежи и по-хладно време; Калифорния, която по принцип е суха, получава валежи; в централните части на САЩ и Канада, времето е топло и сравнително сухо". 

От американското Национално управление за океаните и атмосферата (НОАА) предвиждат тази година Ел Ниньо да достигне изключително високи стойности около декември. Температурата на водата около Галапагоските острови може да е с 5 градуса по-висока от нормалните си стойности. Това би довело до суша в Австралия и Индонезия, а мусонните дъждове в Индия и цяла Югоизточна Азия да бъдат по-малко.