Ако не беше толкова пошло и противно, щеше да е комично. Но България е малка и простотията дебне отвсякъде. Клозетен хумор, отблъскващи изповеди и брутални действия а ла "Биг брадър" ще стопят интелекта на нацията, преди демографската криза да я докара до четири милиона, както ни обещаха преди няколко дни.Няма защо да се сърдим на крехките генерации, че не гълтат в духовен транс творенията и посланията на Достоевски или Йордан Йовков. Защо да го правят, след като им предлагаме атракции и гадости от всевъзможни жанрове - гонки с автомобили и мотори в централните новинарски емисии, нечленоразделни мутри в псевдориалитита, плеймейтки с мераци да се набъркат в политиката... А сега: десертът на дивотията - в праймтайма на Нова. Явно Нико Тупарев е влиятелен и могъщ продуцент, след като му позволяват всичко в ефира - от травестити до татуирани подобия на жени. Не че в това има някакво престъпление. Ама защо в този час? И защо с драматургията и позата на велико дело?

Надали двете деца на Нико гледат въпросните експерименти с хомо сапиенс. Тийнейджърката и момченцето в семейството на Тупарев със сигурност са възпитани и образовани. Без съмнение учат в елитни школа, където едва ли някой коментира изцепките на някой си Кристиян Незнамкой си за половата мощ на горкия Валери Божинов. Колкото и слаб футболист да е напоследък, момчето от "Партизан" Белград не заслужава тази помия - въпреки че защо трябва да му пука? Както и на останалите. Но се оказа, че дори на Стефан Данаилов му запука, когато изкушиха сина му Влади с "дяволските изобретения", наречени "финикийски знаци" - момчето, което по навик проповядва божиите постулати, не се поколеба да залее винаги жадния народ със спомени от детството си "без баща". Няма лошо в големите хонорари, но понякога не е зле хората да са наясно с цената им. И ако Ники Кънчев е журналист от класа и отдавна е обръгнал на стоково-паричните отношения в занаята, то младата Александра Сърчаджиева вероятно ще се изправи пред проблема, наречен "риалити клише". Красивата и талантлива дъщеря на Пепа Николова би трябвало да участва в истински спектакли, а не в ерзац фарсове от типа на "Биг брадър". Би трябвало, ама няма. И кадърното момиче се хаби - какво друго му остава. Преди няколко месеца с мъжа й Иван Ласкин говореха за емиграция.

Дали пък не е време за човешко и медийно ембарго на първичните инстинкти, опаковани като тв шоута? Току-виж рекламодателите ще започнат да питат за формати за култура. Да не повярваш.

Всъщност по света "Вип брадър" не се върти по толкова централни телевизии. В Италия и в Испания "Медиа сет" на Берлускони го прехвърли в платени канали. В САЩ - в "жълтия" Си Би Ес. В Англия - при мачовете, за чието излъчване също се харчат гигантски суми. "И в тукашния "Биг брадър" има всякакви персонажи - но винаги са адекватни: от различни възрасти и професии. И без кретенизми", коментират българи от Рим.

Вярно, че Тупарев вкара и две героични жени - Николина и Аделина. Може би те ще се пробват да защитят честта на концепцията - да се покаже характер и воля в екстремални условия на живот. Само че въпросните дами това вече са го преговорили - едната се е преборила с мъката от смъртта на 26-годишния си съпруг, а другата е надвила рак. Така че "Биг брадър" би трябвало да бъде като детска закачка за тях. Той би могъл да бъде "семки-занимавки" и за феновете си. За нас, останалите, няма никакво значение. Просто не е най-великото шоу, както се опитваше да ни убеди Кънчев на старта. Не дори каквото и да е шоу. А някъде от 15 септември ще се случи и "ВИП брадър". Със сигурност всеки ще хвърли по едно око на Къщата - за да разбере дали Здравко от "Ритон" ще командери компанията в нея. Той го умее. Драго Драганов обаче е отказал категорично - нищо че най-близките му приятели ще са вътре. Дали Дарина Павлова ще влезе ли? Ами всичко е възможно за пари. Но имиджът й в родината се движи от полюс до полюс. Дали обаче тя се вълнува от този факт? Но защо да си прави харакири? Пък и какво ще кажат сватовете милиардери? Виж, Джордж Клуни - сродил се с Павлови покрай жена си Амал - ще разбере колежката. Макар че той отдавна е бивш карагьозчия.

Албена АТАНАСОВА, "Стандарт"