Хванаха колонка, която отчита със 100 грама отгоре

Колонка за дизел отчита със 100 грама в повече при зареждане с 20 л. Това установи при препломбиране в бензиностанция в Пловдив екип, воден от зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева и то няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов разпореди препломбиране на колонките.  Колонката беше спряна и обозначена със знак Х . Другата колонка на бензиностанцията, която зарежда с  бензин беше препломбирана.

Зам.- министър Везиева заяви, че на препломбиране подлежат над 11 хиляди бензино и газоколонки.

Препломбирането започна след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60 л в резервоар за 50 л.

По наредба собствениците на бензиностанции, при които е  открито отклонение, имат 14 дни за подаване на заявление за поставяне на нова пломба. Паун Илчев обясни, че най-честите нарушения са именно при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибровани от БИМ.