Слънчезащитни кремове менте предизвикват обриви, лишеи и лющене. „През лятото много често идват хора с кожни проблеми. Някои от тях са отключили алергия, но други просто са попаднали на некачествена козметика”, заявява пред „Телеграф” дерматологът д-р Таня Петкова.„С очите си съм виждала два напълно еднакви крема по опаковка и визия. Единият беше оригинален, а другият – фалшификат. Човек, който не разбира и не знае какво търси, много лесно може да бъде заблуден и за жалост това често се случва”, обяснява тя.

Едни от най-фалшифицираните стоки са именно онези, които са с доказано име на пазара. Всяка марка може да бъде изкопирана и единственото, което служи като сигнал за потребителите, е достатъчната информираност и подробното прочитане на етикетите, твърдят експерти.

Според д-р Петкова една от основните мерки е слънчезащитната козметика да се купува само от аптека.

„Тези кремове по разни сергии по плажа са с много съмнителен произход, но по-важното е, че и на тях слънцето не им влияе благоприятно., коментира специалистът.

Максималната температура на съхраняване за повечето такива кремове и лосиони е 25 градуса. Следващото определящо качеството на слънчезащитния продукт е етикетът.

Когато има интензивно облъчване на кожата, тя трябва да се маже през около 2 часа, както и след всяко мокрене. Това е единствения сигурен начин кожата да бъде защитена. Всички останали неща са по-скоро маркетингови”, категорична е д-р Петкова и допълва, че твърденият аз „моментална защита” също са неверни.

Експертът препоръчва тялото да е добре намазано поне 30 минути преди да бъде изложено на слънцето. Друг сигнал за продуктите менте е липсата на обозначение. Много често върху тях не е отбелязан факторът или степента на слънцезащита, което е задължително условие.

„Важно е хората да знаят, че не съществува фактор 70 или 100”. От 2004 година най-високият слънчезащитен фактор по европейските стандарти е 50 +.