Няма нищо по-добро от това всички следващи избори - европейски, местни, президентски, да бъдат комбинирани с референдуми. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Силата на референдума не е да предскаже, а да се попита народа и той да каже кое е добре, кое е зле и как да се случат нещата в държавата.

По повод предложения от него референдум по изборни въпроси Плевнелиев заяви: "Надявам се този референдум да е един от референдумите, които ще се проведат в България в следващите години и в годините на моя мандат. Аз искрено се надявам на пряката демокрация, хората през 2013 година съобщиха на политиците и ми показаха това много ясно - аз ги чух внимателно и искам да работя за това, гласът на народа да бъде чут".

„С предстоящите избори оттук нататък (ние ще имаме европейски избори, комунални догодина, по-догодина ще имаме президентски избори, ще имаме и парламентарни избори); ние влизаме в години на избори и няма нищо по-добро от това всеки от тези избори ние да го комбинираме с референдум", обясни Плевнелиев.

По думите му това няма да струва нищо, а ще има ефект. Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа в продължение на 24 години, аз вярвам, че е добре от време на време и да се пита народа, независимо от това, какъв ще бъде резултатът.
С всеки един избор в България от тук нататък би било да имало референдум, каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

„Догодина са комуналните избори - защо не да има референдум - няма да струва нищо на българските граждани, а ще го чуем по важен въпрос. Аз много съм доволен, че дебатът вече се случва. Нима в обществото няма консенсус по въпроса за изборното законодателство и начина, по който правим изборите, че трябва да се подобри", попита президентът.

По думите му има пълен консенсус и гражданите имат мнение, което може да се чуе.

По същия начин има и дурги важни въпроси, по които бихме могли да ги чуем, каза още Плевнелиев.

Той коментира и автомобилната индустрия в България.

"Автомобилният клъстер за мен и за българската икономика и индустрия е изключително важен. За по-малко от 2 години "Аутоклъстер Саксония" успя да организира над 29 фирми, с над 10 000 работещи в България", каза още Плевнелиев.

"Броят на работните места в автомобилната индустрия в България много бързо расте и имаме всеки месец нови и успешни договори и проекти.

В последните два месеца това е фирмата в Русе, която си сътрудничи с немска фирма и южноафриканската компания и която обяви нови договори с "Миникупър", което означава повече работни места", посочи президентът.

"Радваме се на строителство на модерен завод, който стартира наскоро в Божурище, за климатични инсталации за автомобили. Много е символично подписването на това споразумение, защото виждаме, как в Китай и САЩ количеството автомобили и продажбата им постоянно расте.

"Аутоклъстер Саксония" вижда потенциала на сътрудничество на автомобилните клъстери. Гарантирам, че България има сериозно отношение на доставчиците на автомобилни компоненти.

Очакваме в скоро време дебатите в парламента за средното професионално образование и въвеждането на дуалното обучение в България. Няма да се успокоя, докато този закон не бъде приет", изказа се Плевнелиев и по тази тема.

По думите му това споразумение е силен сигнал и към бизнеса, че България е доказано добро място за доставчици на автомобили и автомобилни компоненти и ще става все по-добро и по-ефективно, с оглед предоставяне на индустриални зони и пазар на труда.

"Президентството е винаги отворено към автомобилния клъстер на България и Саксония - вашите проекти и вашето сътрудничество е важно за България и за Европа", посочи още той.

Саксония е поканила президента Росен Плевнелиев на подписването на споразумението, тъй като смята, че Плевнелиев подкрепя автомобилната индустрия и я смята за важна и следи нейното развитие.

От своя страна Саксония е на мнение, че нейното развитие е успешно - днес тя има 19 члена с 10 000 работници в България.

Автомобилният клъстер е голямо международно семейство. България може да бъде подпомогната в тази насока. Провинция Саксония е в някогашна Източна Германия и по тази причина имаме много общо неща в развитието на автомобилната индустрия.

Изграждането на доставчици на автомобили през последните 20 години бе успешно и подпомагано от провинция Саксония. Около 80 изследователки института и 450 доставчици за автомобилната индустрия, концерни на БМВ, Порше и Фолксваген. Бе развита доста успешна система и сме сигурни, че можем да споделим този успех с автомобилната индустрия по отношения на доставчиците, отбелязаха от Саксония.