Паднала скална маса прекъсна жп движението в района на Стара Загора тази нощ, съобщиха от НКЖИ.

В 00.51 ч. днес бе прекъснато движението в междугарието Стара Загора - Змейово, поради паднала скална маса. Вследствие на ниските температури от предните дни, вода попаднала в пукнатините на скалния масив замръзва. Този процес води до нарушаване структурата на скалата и при обратния процес от вчера - повишаване на температурите, се откъсват скални късове, които падат върху железния път. Размерът на скалната маса е около 10 кубика, което води до невъзможност возилата (влаковете) да преминат през мястото.

Отклонени и отменени през нощта бяха четири пътнически и два товарни влака. Пътниците са трансбордирани от Стара Загора до Тулово. НКЖИ възстанови движението в района за по-малко от седем часа, като благодарение на бързата реакция на дежурните екипи, в 07.30 ч. движението в засегнатия участък, бе възстановено.

Продължават довършителните работи по разчистване на железния път, които включват почистване на отводнителните съоръжения със специализирана техника и доразкриване на габарит. Тези дейности ще се извършват без да нарушават трафика на движение на влаковете в района.