Наличието на терпентин и други примеси в горивата е много опасно за автомобила и кесията на крайния потребител. Това каза пред „Фокус” Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.„От месеци наред апелираме, че се продават некачествени горива на пазара. Радвам се, че премиерът заявява същата теза и приема държавни мерки на ниво контрол за качеството на течните горива”, заяви Делчев. Той обясни, че без значение дали горивото е с по-високо съдържание на вода, сяра, терпентин, използвани масла или каквито и да било други съставки - след като то излиза извън стандарта, качеството му се понижава. „Това съсипва мотора на автомобилите”, посочи Делчев. По думите му повреди могат да се появят и в гумените съединения.

По-рано днес премиерът обяви, че някои бензиностанции слагали по 40% терпентин в горивата. Бойко Борисов поръча да се прегледа пломбирането по бензиностанциите. 

„Всякакви неща се добавят в горивата. Терпентинът е само едно от съединенията, които се смесват, има и много други съставки, които влошават качеството. Въпрос на изобретателност на алхимиците е. Идеята е като се сипе горивото, колата все пак да тръгне и да върви поне 2-3 км, за да се отдалечи от обекта”, отбеляза Андрей Делчев и добави: „Ако ние като потребители, имаме изискване за качество, което държавата е установила, всеки примес вреди или на колата, или на околната среда. Фактът, че такива съставки се намират в горивото, уврежда интереса на клиента и на държавата”.