Румънски прокурори връчиха съобщение за запор върху жилище на премиера Виктор Понта, заподозрян в пране на пари и укриване на данъци.

Това се казва в съобщение на Националното антикорупционно управление, разпространено след днешния разпит на премиера. Разпитът е трети поред от началото на следствието.

В документа се отбелязва, че на Понта са били връчени резултатите от финансовата експертиза по предявените срещу обвинения.

Следователите смятат, че щетите от незаконните действия на премиера възлизат на 51 300 румънски леи / около 12 000 долара/. Именно за възстановяването на щетите бе наложен запор върху едно от жилищата на Понта.

От своя страна Понта настоява за своята невинност и смята обвиненията срещу него за политически мотивирани. "Жалко че борбата в политиката и медиите у нас се води с толкова мръсни методи", написа той на страницата си във Фейсбук. Той потвърди, че отказва да си подаде оставката, за което настоява президентът Клаус Йоханис.

Премиерът бе разпитан по-рано днес заради наказателното дело, свързано с енергийния комплекс "Турчени-Ровинари", в което е разследван заради даване на невярна информация, съучастие в данъчни измами и пране на пари. Престъпленията, в които е обвинен, са извършени в периода, преди да застане начело на румънското правителство.

Той е извършил нарушенията с помощта на адвокатска фирма на сенатора социалдемократ Дан Сова, който също е разследван. Дан Сова, който е негов близък сътрудник, е обвинен, че незаконно е спечелил 870 000 долара като адвокат при приватизацията на енергийните комплекси "Турчени" и "Ровинари", а също че е унищожил компютърни файлове, за да скрие своите следи. Дан Сова е бивш министър на транспорта и бивш високопоставен служител на Социал-демократическата партия на Румъния.