Депутатите отхвърлиха предложението за задължително гласуване. Това те направиха в НС по време на заседание на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, където гласуват допълнителни текстове между първо и второ четене.

Така на практика народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ в новия Изборен кодекс да влезе задължителното гласуване. Председателят на комисията Мая Манолова се възпротиви и на мажоритарния избор на 32-ма депутати, както бе на парламентарните избори през 2009 година и ако има мажоритарна система, към която тя има засилен интерес, това е германската система.

Да се гласува на избори е право на гражданите и по никакъв начин не може да съществува задължително право, продължи Манолова. Ние не приемаме подкупването на избиратели и предложението държавата да участва в съфинансирането на купуването на гласове, каза още тя по повод новата идея на ГЕРБ задължителният вот да се стимулира с поименна ценна книга – ваучер за административна услуга на стойност 20 лева, с валидност 2 години.

Предложенията на ГЕРБ не получиха подкрепа в дебата и за районните кметове. Те настояваха районните кметове да се назначават, а не да се избират, какъвто текст е залегнал в новия Изборен кодекс, но колегите им отхвърлиха тази тяхна идея в гласуване. През 2010 година депутатите от ГЕРБ направиха промени в Изборния кодекс, според които кметовете на райони се назначаваха. Сега от управляващото мнозинство коригират този текст.

Когато в една община има 24 района и се проведат 24 избора, в голяма степен се създава невъзможност да се осъществява управленската програма на кмета на общината, мотивира по време на дебата народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов искането им за отпадане на изборите за районни кметове. В дискусията се намеси и депутатът Павел Шопов от "Атака", според когото напразно на този етап се кръстосват шпаги по този проблем и им припомни, че тази битка ще се води в Закона за местното самоуправление.

Депутатите продължават обсъждането на проекта за нов Изборен кодекс в комисията между първо и второ четене.