Около 1,5 млн. деца умират всяка година по света от предотвратими инфекциозни заболявания, защото не са ваксинирани. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

В световен мащаб всяко пето дете не получава жизнено необходими ваксини и около 1,5 млн. деца всяка година умират от болести, срещу които вече има ваксини.

"Ваксината укрепва здравето и помага да се избегне смъртта. При изпълнението на програмите за имунизация обхватът на населението трябва да бъде възможно най-широк", посочи старшият съветник на СЗО по имунизациите Филип Дюкло.

От СЗО  смятат, че негативното отношение към ваксинирането често е предизвикано от съмнение в тяхната ефективност, но също така може да се дължи на други фактори, включително липсата на информация за конкретна ваксина, недоверието към лекарите и здравната система като цяло, както и на различни митове, например, че ваксините могат да причинят безплодие при жените.

Според СЗО имунизацията дава възможност ежегодно да се предотврати смъртта на 2-3 милиона деца от редица опасни заболявания като дифтерит, тетанус, полиомиелит и морбили.