Георги Първанов обвини БСП за атаките срещу семейството си. На пресконференция в централата на АБВ, завършила преди минути, бившият президент коментира казуса с хотела на сина му Ивайло Първанов в Кюстендил.

"Някой от "Позитано" е решил, че посоката на стратегическия удар трябва да бъде отново срещу АБВ. Те не мислят колко областни центрове ще загубят, а как да се разправят с АБВ", заяви Първанов.

Не почваме ли зле тази предизборна кампания като тежък сблъсък на черен пиар, попита експрезидентът. Очевидно някой иска да омаскари АБВ, а от друга страна да не допусне взаимодействие то между нашите две формации, допълни той.

"Децата ми от малки са псувни на улицата пред мен", разказа Първанов. Той даде пример, че синовете му са завършили в България, въпреки че са имали възможност да учат в чужбина. Никога не са били на държавна работа и са започнали от нулата, обясни той.

Първанов нарече спекулация размахването на декларацията му пред Сметната палата от 2012 г. В по-актуалната от 2014 г. има деклариран влог на мое име от 58 хиляди. лв. и на името на жена ми от 16 хиляди, допълни той.

Моите роднини не са се докосвали до европейски средства, категоричен бе Първанов. И поиска парламентарна комисия да провери какви пари са вземали от държавата и еврофондове пиар фирми, за да рекламират образа на България. Не са ли същите пари, които ще се върнат в битката за саморазправа с политическите опоненти, попита Първанов.

Анкетна комисия на НС пък трябвало да провери кой се е облагодетелствал от Южен поток. Първанов дори предложи тя да бъде оглавена от Реформаторския блок.