Германският Бундестаг одобри отпускането на трети помощен пакет за Гърция. От присъстващите 585 депутата 454 гласуваха „за”, 113 „против” и 18 се въздържаха.

С това пътят пред помощт аот 86 милиарда евро за Гърция е открит. Първият транш от 26 милиарда ще е за обслужване на кредитите. Следващите траншове ще бъдат отпускани, ако се изпълняват реформите. Това ще се контролира на всеки три месеца. Целта на програмата е Гърция да се изправи на крака възможно най-бързо. Предвижда се в следващите години да има бюджетен излишък от 0,5% през 2016, 1,7% през 2017 и 3,5% през 2018.

Най-малко 56 германски депутата от управляващите Християн-демократически и Хриситян-социален съюз обявиха още вчера, че ще гласуват „против” отпускането на парите. Против гласуваха и от Левицата.

Според парламентарнияй лидер Грегор Гизи Германия дотук не е изплатиал и едно евро на Гърция. „Парите, които се дават, не са за иневстици ив образованието или екологични технологии, а за помощи в социалната и пенсионната система – тоест за поддържането на покупателна сила. С това икономика н есе гради”, разкритикува гизи програмата.
Преди него говори финансовият министър Волфганг Шойбле. Той бе напълно откровен с колегите си и посочи, че няма гаранция за успех на спасителната програма, но тя е и единственият шанс. „Даваме шанс на Гърция. Дали тя ще го използва ,зависи от нея”, заяви той. „Признавам, че ново „да” на милиардите за Гърция е съпроводено с доста въпроси, заяви от трибуната на Бундестага финансовият министър. Решението за нов помощен пакет за Атина никак не е лесно. Гърция винаги е била труден случай. Но до края на миналата година страната вървеше по правилния път и бе започнала да се възстановява”, посочи Шойбле. „Проблемът след това бе”, заяви той, „че новоизбраният премиер Алексис Ципрас обеща страната му да остане в еврозоната без реформи – едно неизпълнимо обещание”. Финансовият министър заяви обаче, че гласуването на трети пакет е неизбежно за решаването на гръцкия проблем и е в интереса не само на Атина, но и на цяла Европа.

„Ако Гърция спази обещанията си, то икономиката й ще се възстанови. Шансът е даден. Дали той ще бъде използван ,зависи от самите гърци”, каза министърът.