Бурите и тази година създадоха проблеми в Ахтопол. Морето погълна около 500 метра от Централния плаж в морския град. Ако не се вземат мерки, ивицата може съвсем да изчезне, алармират местните.

Кметът на Ахтопол Атанас Желязков обаче обясни, че това се случва всяка зима при по-големите бури. Там няма защитна буна, която да спира вълнението. Вече има изготвени проекти за брегоукрепване, но все още чакат за финансиране от държавата.

„Няма разлика спрямо предните години. Всяка зима го имаме този проблем. При тези бури, понеже няма защитна буна, която да спира вълнението, взема част от плажа и напролет го връща. Вече е изготвен, съгласуван и одобрен проектът за брегоукрепването на Централния плаж. Цялата документация е в Министерството на регионалното развитие. Те трябва да го построят", обясни градоначалникът.

Същото е положението в Царево и Поморие. И двете общини са готови с проектите, но чакат финансиране, за да го осъществят.

Местната администрация в Поморие е входирала искане в комисията по бедствия и аварии за отпускане на средства за брегоукрепването. Близо 540 хиляди лева иска Общината за разрешаване на проблема, обясни кметът Иван Алексиев.