Предубежденията и стереотипите са част от сексуалния живот, включително на опитни двойки. Те неведнъж са водили до конфликти и раздели. За тях разказват английските изследователи Аарон Керъл и Рейчъл Фреймън.

Мит 1: Забременяването е невъзможно по време на менструация

Забременяването през този период е напълно реално. Женскаата яйцеклетка и мъжките сперматозоиди могат да живеят няколко дни в благоприятната среда на матката.

Мит 2: По време на интимност може да се получи инфаркт

Всички сме чували истории за мъже на зряла възраст, които не са могли да си преценят силите. Но лекарите Керъл и Фрейман уверяват, че вероятността един пушач или диабетик да получат инфаркт по време на полов акт е 1 на 1 милион случая. Напротив, физическото натоварване, на което тялото е подложено по време на секс, е полезно за сърдечно-съдовата система. Освен това изследванията показват, че мъжете, които се занимават със секс два или повече пъти седмично, имат нисък риск на сърдечно-съдови заболявания.

Мит 3: Семейните двойки не са склонни да се занимават със самоудовлетворение

Колкото и парадоксално да звучи, но лицата със сексуален партньор, мастурбират много по-често от хората без такъв партньор. И съвсем не е задължително това да става, защото сексуалната тръпка при тези двойки е угаснала. Експертката Дана Б. Майърс твърди, че съпрузите и двойките може да прибягват до това, за да смъкнат стреса, да се заредят и по-добре да разбират особеностите на своето тяло.

Мит 4: Разлика между кулминацията на мъжката и женската сексуална активност е 10 години

По някои данни при мъжете равнището на сексуална активност е високо на 19-20 години, а при жените този пик се пада по-късно - 28-30 години. Истината обаче, че пикът и спадът на сексуалната активност при двата пола се наблюдава през целия живот на индивидите. Изследователите заявяват, че сексуалното желание постоянно колебае и това е свързано не само с възрастта, но и с редица други фактори.

Мит 5: Мъжът непременно ще изневери. Това е само въпрос на време

Преди всичко изневярата не е нещо неизбежно. Тя не зависими от възрастта на съпрузите. Мъжете и жените са по-склонни към изневери, ако са нещастни в своите отношения или са сексуално несъвместими.

Мит 6: Мъжете домошари отблъскват жените

Според едно изследване колкото повече един мъже са занимава с женски работи (готвене, чистене, пране), токова по-рядко той иска секс. И обратното - колкото повече се занимава с "мъжки дейности" (примерно ремонт на колата или отстраняване на повреди в ел инсталацията или банята), толкова по-често търси интимност.

Мит 7: За жените сексът е обременителен

Често се твърди, че сексуалното желание при мъжете е по-силно отколкото при жените. Но най-съвременните изследвания показват, че това твърдение е дълбоко невярно. Просто жените често проявяват сексуалното си желание по друг начин. "Когато става дума за биология, многобройните изследвания показват, че жените имат също силно сексуално влечение наравно с мъжете".

Мит 8: Има зависимост между размера мъжките крака и ръце и размера на пениса

Това изобщо не е така. За растежа и размера на пръстите на ръцете, на краката и половите органите отговарят едни и същи гени. Няма никакви доказателства, че един мъж с голям номер обувки притежава и голям номер мъжко достойнство.