56 германски депутата от управляващите Християн-демократическия и Хриситян-социалния съюз обявиха, че ще гласуват „против” отпускането на трети помощен пакет за Гърция. Това няма да попречи на приемането му. Очаква се Бундестагът да гласува третия помощен пакет за Гърция на извънредно заседание, което тече в момента. То бе открито с реч на финансовия министър Волфганг Шойбле, който се опита да убеди депутатите, че гласуването е необходимо.

„Признавам, че ново „да” на милиардите за Гърция е съпроводено с доста въпроси, заяви от трибуната на Бундестага финансовият министър Волфганг Шойбле. Решението за нов помощен пакет за Атина никак не е лесно. Гърция винаги е била труден случай. Но до края на миналата година страната вървеше по правилния път и бе започнала да се възстановява”, посочи Шойбле. „Проблемът след това бе”, заяви той, „че новоизбраният премиер Алексис Ципрас обеща страната му да остане в еврозоната без реформи – едно неизпълнимо обещание”. Финансовият министър заяви обаче, че гласуването н атрети пакет е неизбежно за решаването на гръцкия проблем и е в интереса не само на Атина, но и на цяла Европа.

„Ако Гърция спази обещанията си, то икономиката й ще се възстанови. Шансът е даден. Дали той ще бъде използван ,зависи от самите гърци”, каза министърът.
Срещу новия пакет обаче се обявиха депутати от ХДС, но и от Левицата. „Програмата за спасение на Гърция е разрушителна. Тя ще разруши не само страната, но и Германия”, каза шефът на парламентарната фракция Грегор Гизи.

Третият помощен пакет предвижда отпускането на до 86 милиарда евро. Първият транш от 26 милиарда ще е за обслужване на кредитите. Следващиет траншове ще лъдат отпускани, ако се изпълняват реформите. Това ще се контролира на всеки три месеца. Целта на програмата е Гърция да се изправи на крака възможно най-бързо. Предвижда се в следващите години да има бюджетен излишък от 0,5% през 2016, 1,7% през 2017 и 3,5% през 2018.