Виена е най-добрият град за живеене в Европа за 2015 г. Качеството на живот в градовете на Стария континент като цяло обаче се е влошило заради войната в Украйна, мерките за строги икономии и атентатите.

Това показва годишната класация на Economist Inteligence Unit, която обхваща 140 града.

Начело в света за пети пореден път е Мелбърн, следван от австрийската столица Виена и канадския град Ванкувър. Следват Торонто, Адеалида и Калгари. Сред градовете в Европа на второ място след Виена е Хелзинки, макар че и финландската столица е паднала от 8 на 10-о място. На трета позиция е Цюрих.
Заплахите за личната сигурност, независимо дали под формата на престъпност, размирици или конфликт, са оказали отрицателно влияние върху останалите аспекти на качеството на живот, заяви ръководителят на изследването Джон Коупстейк. Той открои по-специално конфликта в Украйна, терористичните атаки в Париж и икономиите в Гърция.
При Киев се наблюдава най-силен спад в класацията спрямо миналата година.

Украинската столица вече заема 132-ро място и е сред десетте града с най-неблагоприятни условия за живот в света. Френската столица Париж е слязла от 20-а на 29-а позиция заради атентата срещу редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо".

Атина, класирана на 72-ро място, единствена сред западноевропейските градове не фигурира в първата третина на класацията.

В дъното на класацията е Дамаск, столицата на Сирия, където се води война от над четири години.