Под домашен арест 32-годишен крадец с общо три европейски заповеди за арест е откраднал два автомобила. Това стана ясно от коментар на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и премиера Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

"Става дума за въпросния крадец, където човекът го е заснел как му обира двете коли", обясни Борисов. Той има заповеди за арест от Словения и две от Италия. 2013 е извършил кражба от жилище, а през 2014 - кражба на два мотора. В момента отнема противозаконно два автомобила при условие на домашен арест, обясни Румяна Бъчварова.

"Хората питат министъра за битовата престъпност, парламента питат за битовата престъпност. Крадец, ама голям крадец, доказан крадец, защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави и домашен арест", включи се с коментар и Бойко Борисов. "Интересува ме Министерство на правосъдието какво мисли по този въпрос", попита Борисов присъстващата на заседанието зам.-министър Вергиния Мичева-Русева.

"И аз като вас съм възмутена, но това е въпрос до съдебната власт, вие знаете много добре", коментира тя, а Борисов попита "Какво трябва да направи съдебната власт". "Съдът явно не е взел правилната мярка за неотклонение, явно домашният арест не е подходяща мярка", отвърна зам.-министърът, а Борисов добави: "Това не съм го казал аз, това го казвате вие".

"Въпросът е, като е домашен арест, кой го пази? Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му, да си го пази и да си има охрана без пари от държавата. Кой пази този човек, като стане сутринта и гледа в гаража, че му ги няма колите", попита премиерът, а Мичева-Русева отвърна, че в този смисъл се започва дебат с МВР, който няма да достигне доникъде.

"Добре, нали говорихме, че поне гривни, такива неща, които да могат да се... разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите", намеси се отново Бойко Борисов и каза, че е гледал как човекът се е оплакал по телевизия и е бил много коректен. "Аз щях да фуча много повече", призна Борисов, а зам.-министърът на правосъдието каза, че гривните предстоят и ще проучи въпроса.

"Предай на министъра и вие самите, доколкото знам всичките сте юристи - това не може да продължава. Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това да не се случва. Това очакват хората - когато е хванат крадецът, да отиде в затвора, а не да го пуснат да си гледа телевизия вкъщи и през нощта да отива да събира пари", каза Борисов.

"Искам доклад как се пазят хората под домашен арест - гривни имат ли, полиция ли ги пази и кой гарантира, че като е домашен арест, той не извършва престъпление? Това ни е кристален образ на това, което много пъти съм говорил - МВР го хваща, че обира жилище, той е обрал сигурно 100 преди това. Хваща го, че открадва моторите, сигурно е откраднал 100 преди това. Със скининг устройства източва пари от банкоматите на хората в Италия, Словения и къде ли не, а докато го хванат колко ли е източил още. Ние сме много демократи, най-големите в Европа най-вероятно и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин под домашен арест той разбира, че е сгрешил дори", коментира още Бойко Борисов.

"Няма ги колите, защото има хора с по 30-40 пъти задържани и са на свобода. Отиват след всяко залавяне, крадат, за да платят, да ги извадят. Това ако не го променим, няма реформа. Това е същинската реформа - всичко друго са боричкания. Да накараме крадците да са в затвора - това е важното за хората - като стане и колата, колелото, моторът или къщата да са му цели. Това иска народът", обобщи той.