От 25 август ЦИК започва да приема документи за регистрацията на партии и коалиции за местните избори, каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев в интервю за „Фокус".

„На вчерашното заседание приехме три от основните принципни решения. Първото се отнася за датата на референдума, а второто за регистрацията на партии и коалиции в ЦИК. Датата на започване на приемането на документите ще бъде - 25 август от 9 ч. през всички дни до 17 часа. Последният ден за регистрация, който е на 9 септември, ще бъде удължен до 18 часа", обясни Андреев.

Третото решение, с което е приключило заседанието, е по отношение консултациите за формирането на общинските избирателни комисии. „Уточнихме какво ще е разпределението в рамките на комисиите между парламентарно представените партии и коалиции, в какъв членен състав ще бъдат в зависимост от броя на секциите, които всяка една общинска избирателна комисия има в нейния район. Това решение е необходимо, за да може консултациите пред кметовете да бъдат проведени и да бъдат назначени в срок", посочи Андреев.

За да може да упражни правото си на глас в изборите за общински съветници и кметове, избирателят задължително трябва да отговаря на условието за уседналост. „Ние не правим проверка за адресната регистрация. Избирателните списъци се съставят от общинските администрации и от териториалните звена на ГД ГРАО. ЦИК няма отношение към формирането на избирателните списъци. Те се съставят от общинските администрации и автоматизирано се отпечатват от ГД ГРАО, коментира още Андреев.