Китайската полиция обяви, че е арестувала около 15 000 души за престъпления, които "излагат на опасност интернет-сигурността", на фона на правителствена кампания за затягане на контрола върху интернет, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Министерството на обществената сигурност днес съобщи, че полицията е разследвала над 7400 случая на предполагаеми киберпрестъпления, включително хакерство, интернет-измами и незаконна продажба на професионална информация, в резултат на което са били арестувани 15 000 души. Ведомството не уточни кога са извършени арестите.

Властите започнаха шестмесечна спецоперация за "прочистване на интернет" през юли, но някои от случаите са от декември миналата година.

Прочистването обхващаше уебсайтове с незаконна и вредна информация, а също рекламиращи порнография, експлозиви, огнестрелни оръжия и хазарт. Полицията е проверила общо 66 000 сайта, отбеляза министерството.

Пекин смята, че интернет трябва да се регулира от закони и правила. Китай използва някой от най-усъвършенстваните механизми за електронна цензура, известни като "Грейт файъруол" ("Великата защитна стена" - игра на думи с Великата китайска стена). Цензори следят внимателно какво се публикува, особено за материали, които биха могли да подронят авторитета на управляващата комунистическа партия.

В последните дни властите задържаха мъж, преувеличил броя на жертвите при експлозиите в пристанищния град Тянцзин. При взривовете загинаха най-малко 114 души.