Наследниците на голяма част от богаташите по света още във второ поколение често пъти харчат всичките пари, получени от спестовните си предци. В 70% от случаите заможните семейства се лишават от богатството си, когато то преминава към внуците. А при правнуците нещата стоят още по-зле – 90% от тях просто опразват сметките и от парите не остава и следа. Това сочат резултатите от изследване на компанията Williams Group, пише сп. „Тайм”, цитиран от "Монитор".Същият въпрос живо е заинтересувал и американската компания U.S. Trust, която е направила собствен анализ сред богати хора, чийто инвестиционен потенциал възлиза на минимум три милиона долара. „Цифрите сочат, че 78 на сто от хората са уверени, че децата им са финансово безотговорни и не могат да се разпореждат с наследството си”, твърди представител на компанията.

Повече от половината милионери (64%) признават, че фактически не споделят с децата си нищо за истинските размери на състоянието си. Според изследването за това има няколко причини. Първо, те самите още от ранно детство са научени да не говорят за пари, защото това се смята за неприлично. А те на свой ред се притесняват, че децата им ще пораснат мързеливи и ще се превърнат в самохвалковци, като разкажат на приятелите си за богатството на родителите.

Освен това, мнозина признават, че децата и внуците на милионерите не могат да ценят парите и не знаят, как се печелят те. Според оценките на специалистите третото поколение е „проклето” и е изключително трудно, ако изобщо е възможно, да бъде научено икономично да се отнася към парите. Изследването сочи, че първото, което правят правнуците на богаташи, получили наследство е да си купят нова кола, като това се случва в рамките на средно 19 дни.

Независимо от всичко финансовите експерти са уверени, че понякога децата могат да бъдат научени да се отнасят внимателно с парите, но на тази тема трябва да се говори от най-ранна възраст. Освен това аналитиците съветват заможните люде да обсъждат съответните нюанси на завещанието си преди този документ да влезе в сила. Според учените въпросният подход може да спести доста семейни неприятности заради пари и ще обясни на наследниците как трябва да управляват състоянието, така че да не го докарат до просяшка тояга след смъртта на родителите.