Емблематичният цигански барон Кирил Рашков - Цар Киро отново попадна на мушката на разследващите, научи "България Днес". Този път повод на ченгетата дало намирането на голямо количество живак на ГКПП Капитан Андреево. Миналото лято Рашков бе заловен да пренася токсичния метал в специални сфери през пункта. За контрабандата той бе предаден на съд, пише "България днес".

В края на юли т.г. ново разкритие на митничарите хвърли съмнения в разследващите. Служителите проверили щателно автобус, влизащ от Турция в България и пътуващ за трета страна. В багажното отделение бил открит бял найлонов плик с 3 пакета прахообразно вещество с надпис "Mercuric chloride" (живачен хлорид) и 3 шишенца с течност със сребрист цвят, отговаряща по външен вид на живак. Общото количество на откритото вещество е 4,6 кг.

Целият пункт се вдигнал под тревога, а ченгетата започнали да нищят на кого е забранената стока. Те започнали да разпитват пътниците, но всички отричали да са замесени в преноса на живака. Тогава собственикът му си признал. Това бил стюардът на автобуса, който имал за задача да обслужва пътниците. Той дал откъслечни сведения за това как се е сдобил със забраненото вещество и за какво е искал да го използва.

Митничарите веднага се сетили как година по-рано заловили ромския бос и препитали стюарда за връзка с Рашков. Те назначили и химическа експертиза на метала, за да го съпоставят с намерения живак у Цар Киро.

Находката на митничарите накарала разследващите да проверят за евентуална връзка между двата случая. Запознати коментират, че циганският лидер може да се е почувствал недосегаем, след като бе пуснат на свобода.

Той прекара 8 месеца в пандиза като тартор на наркогрупа, получи обвинения и за контрабандата на живак и за държане на антики. По данни на прокурори Рашков бил замислил да създаде тайна нарколаборатория. Щял да използва едно от неподозираните свойства на живака - да чисти дрогата от примеси. Залавянето му обаче осуетило плановете.

Щом се озовал на свобода, Цар Киро решил да продължи започнатото, смятат криминалисти. Той започнал да върти номера на разследващите и да ги разиграва. Това стана възможно, тъй като повече не може да бъде прибран по обвиненията си. Междувременно спецсъдът върна делото срещу него на прокуратурата, за да предостави на Рашков събраните материали, както се изисква по закон.

Оттогава циганският барон постоянно се оплаква от влошено здраве, като болежките му започват предимно в дните, в които му е определено да си чете делото. Освен от претърпените два инсулта Рашков се оплакал от прищипани нерви на гръбначния стълб и адски болки. След като бил стабилизиран и изписан, два дни по-късно той отново се върнал в болницата със сърдечни проблеми. Заради разиграванията от прокуратурата назначиха експертиза, която да каже дали емблематичният обвиняем може да си прочете делото. Разследващите се заканват, че тепърва предстоят интересни неща около Кирил Рашков.