Въоръженият ученик, който откри стрелба по охраната и полицията в училище в Москва, е стрелял с оръжието на баща си, което е притежавано законно, съобщи Lifenews.ru.

Съучениците на десетокласника Сергей Гордеев, който стреля днес в московското училище № 263 и уби учител по география и полицай, разказват, че 15-годишното момче се е хвалило, че баща му го е водил на тренировки по стрелба и дори постигнал определени успехи.

Всичко стана по време на 4-ия час, той просто отиде и застреля от упор учителя по география, разказва Люся, съученичка на Сергей. "Сергей беше с дълго палто и в ръцете си носеше две винтовки и два пълнителя с патрони," допълва тя. По очите му си личеше, че той се страхува. Досега не е имал конфликти с други деца и учители. Нищо не предвещаваше такъв развой, обяснява още съученичката на стрелеца.

По думите й се чули три изстрела. Първите два попаднали в гърдите на учитела, а третият - контролен, в главата.

Сергей пристига в 263-то средно училище в московския квартал "Отрадное", въоръжен с две огнестрелни оръжия - малокалибрена пушка и ловджийска карабина.

Тийнейджърът заплашва охраната, която въпреки това успяла да задейства паник бутона. Когато дошли полицаите, Сергей открил огън и се барикадира в кабинета по география, вземайки за заложници учителя и близо 30 ученици от горните класове.

Приблизително час след началото на инцидента полицията успява да задържи стрелеца и да освободи всички заложници.

Нападателят не е имал никакви искания. За неговото арестуване важна роля е изиграл баща му, който разговарял 15 минути със сина си. Именно тогава десетокласникът решил да пусне всички заложници.

Все още не са ясни мотивите на ученика. Според някои сведения той имал личен конфликт с учителя по география, който можел да му попречи да получи червена диплома на отличник. Други източници твърдят, че той не е имал никакви конфликти в училище.

Сергей Гордеев предстои да бъде прегледан от психиатри, които да установят дали в момента на престъплението не е преживял някакъв емоционален срив.